Confidenţialitate

Un medic de familie din Gorj consultă pacienți la veioză și merge la serviciul de gardă cu lanterna. Problemele cabinetelor de la țară în sezonul rece | AUDIO

Un medic de familie din Gorj descrie situația prin care sunt nevoiți să treacă cei din sistemul sanitar în perioada sezonului rece. Medicul, care este și președintele Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj, consultă pacienții la lumina unei veioze, iar ca să ajungă la serviciu atunci când e de gardă se folosește de lanternă.

Doctorul Mihai Moisescu susține că a luat toate aceste măsuri de frică pentru că nu știe ce aduce ziua de mâine. Medic de familie în Gorj, acesta spune că nu a primit încă facturile, dar a luat măsurile de reducere a consumului, de teamă.

”-Facturile încă n-au venit ca să vedeți exact cum sunt?

-Mă uit pe calculator. Menta, uită-te la tine, a venit factura de curent? Nu, deocamdată n-au venit. Nu știu, totul este așa, într-un fel, noi fugim de realitate.”

Medicii de familie nu se încadrează în ordonanța care prevede plafonarea prețurilor la utilități și sunt nevoiți să se descurce cu un buget decontat de Casa de Asigurări de Sănătate:

„Cabinetele medicale nu sunt prinse nicăieri, nici la spitale nici la mici și mijlocii nici la concerne atomice, noi nu existăm. Am încercat și eu marea cu degetul, ia să trimit aici la mici și mijlocii, deci mă pot aștepta la un kW de 4 lei, de 1 leu, poate 60 de bani.”

Pentru centrele de permanență unde face gărzi, caldura este asigurată pe lemne:

„Ne-am cumpărat lemne la cabinet la alt preț decât le-am cumpărat anul trecut. Vor veni oamenii, îi rog, pentru că nu vrea nimeni să vină să mă ajute, primăria n-are oameni, să vină oameni să spargă lemne.”

Pentru că și iluminatul public este oprit noaptea, la centrele de permanență medicii ajung cu ajutorul lanternelor.

„Centrul de permanență, pentru că dacă nici pe ăla nu-l mai luminezi nu știu pe unde să intre iar în rest trebuie să mergi, să treci, sunt gropi, e pământ de țară și mergi cu lanterna. Acolo aveam becuri, ei nu, am renunțat și mergem cu lanterna.”

Fiind vorba de sănătatea pacienților, medicul spune că nu-și va permite niciodată să nu aprindă becul, însă în lipsa lor, atunci când sunt de gardă, medicii vor sta pe întuneric.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aproape 90% din cabinetele medicilor de familie din țară nu sunt incluse în actuala schemă de plafonare a prețului la energie, spune la Europa FM președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu:

„Cabinetele de medicină de familie, cele organizate ca CMI, cum sunt majoritatea, 90% din cabinete, nu sunt incluse în acea ordonanță de la 1 septembrie privind plafonarea prețului facturilor la energie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unii medici se așteaptă la facturi și de 10 ori mai mari în următoarea perioadă:

„Încă nu știu dacă au venit facturile, nu am auzit colegii plângându-se dar spuneau bazându-se pe istoricul de anul trecut că vor ajunge să plătească și de 10 ori mai mult decât în ceilalți ani, mai ales cei care au centrale pe curent electric.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cei care nu sunt asigurați medical vor beneficia gratuit de analize și tratament pentru hepatitele B și C și pentru HIV | AUDIO