Confidenţialitate

Un inspector de la Inspecția Judiciară acuză imixtiuni din partea șefilor în controlul la DNA

Șeful echipei de control care a inspectat în ultimele două luni, Direcția Națională Anticprupție acuză imixtiuni din partea șefului Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru.

Procurorul Elena Rădescu spune că verificările la DNA, cerute în această vară, de ministrul Justiției, au fost extinse abuziv atât ca durată cât și în ceea ce privește activitatea unor magistrați deja plecați de la Direcția Anticorupție.

Printre ei, procurorii Doru Țuluș și Mihaela Moraru, revocați la cererea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Inspectorul Inspecției Judiciare care reclamă aceste presupuse abuzuri a scris toate acestea într-o notă pe care a depus-o la Consiliul Superior al Magistraturii, notă publicată astăzi de site-ul ziare.com.

 

În nota adresată Consiliului Superior al Magistraturii, inspectorul Elena Rădescu susține că deși inițial, conducerea Inspecției Judiciare a stabilit că verificările la DNA  vizau managementul asigurat de Laura Codruța Kovesi și de șefii  de secție, ulterior, acestea au fost extinse.

Adică, spune Elena Rădescu, unul dintre șefii Inspecției Judiciare i-a cerut să verifice dosarele citez, “în materialitatea lor”.

O altă problemă reclamată de șefa echipei de control este aceea că verificările au fost extinse și asupra dosarelor care s-au aflat în gestiunea unor magistrați revocați din DNA, deși stadiul anchetelor făcea deja obiectul unor analize interne în cadrul Direcției Anticorupție.

În plus, controlul Inspecției Judiciare s-ar fi extins abuziv, spune inspectorul Inspecției Judiciare, cu două săptămâni.

Dispozitiile date sunt “de natură de a crea condiții pentru scurgeri de informații în cauze aflate în proceduri speciale”, mai scrie  șefa echipei de control la DNA.

Nota Elenei Rădescu va fi discutată de membrii CSM.

Controlul Inspecției Judiciare la DNA este extrem de important.

De  concluziile acestei verificări, depinde decizia ministrului Justiției de a cere sau nu revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Acest nou conflict vine după ce, săptămâna trecută, ședința CSM a fost anulată tot din cauza unor dispute legate de Inspecția Judiciară.

După ce unul dintre membrii Consiliului a propus revocarea conducerii Inspecției Judiciare, alți cinci magistrați au refuzat să mai participe la ședință.

Europa FM a încercat să-l contacteze pe inspectorul șef al Inspecției Judiciare, însă acesta nu a răspuns până în acest moment.

 

Recent,  ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus trecerea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției, însă reprezentanții tuturor instituțiilor din sistemul judiciar au protestat.

Blocajul apărut în cadrul CSM vine și în contextul în care Inspecția Judiciară a fost evaluată în această vară, de un auditor extern, compania Deloitte.

În raportul întocmit de această firmă  se arată că anul trecut, Inspecția Judiciară a implementat 17 dintre recomandările anterioare total și 23 parțial, în timp ce alte 22 au rămas neaplicate.

Auditorii au constatat și deficiențele găsite sunt mai degrabă de ordin tehinc, dar și că Inspecția nu are suficient personal.

Raportul urma să fie analizat miercurea trecută, de membrii CSM.