Confidenţialitate

Un deceniu de la moartea tenorului Luciano Pavarotti – VIDEO

Se împlinesc 10 ani de la moartea tenorului Luciano Pavarotti, singurul cântăreț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri.

Luciano Pavarotti s-a născut pe 12 octombrie în 1935, la Modena, Italia.

Primele influențe muzicale provin de la înregistrările tatălui său, majoritatea tenori foarte în vogă în acea epocă: Beniamino Gigli, Giovanni Martinelli, Tito Schipa, Enrico Caruso. Idolul lui Pavarotti a fost tenorul Giuseppe Di Stefano. Când avea aproape nouă ani a început să cânte împreună cu tatăl său în corul unei mici bisericuțe.

A debutat pe 29 aprilie 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo din opera ”Boema” de Puccini. Rolul lui Rodolfo i-a adus multe satisfacții, a fost cartea lui de vizită.

Consacrarea absoluta i-a adus-o rolul lui Tonio din opera ”Fata regimentului” de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, cu o arie dificilă, care l-a adus pe prima pagină din The New York Times.

A cântat pe marile scene ale lumii alături de voci consacrate aparținând tuturor genurilor muzicale.

Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Queen, Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson.

A jucat în filme, precum ‘‘Yes Giorgio” — 1981 și ”Rigoletto” — 1982, și a scris câteva cărți cu tentă autobiografică, dintre care amintim: ”Povestea mea” (1981) și ”Grandissimo Pavarotti” (1986).

Faima mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Plácido Domingo și José Carreras, în seria de concerte ”The Three Tenors”. Primul a fost organizat la Roma, cu prilejul finalei Campionatului Mondial de Fotbal.

În august 1999, Pavarotti a susținut un concert la București, organizat cu ocazia ”eclipsei de soare a Mileniului”.

A murit pe 6 septembrie 2007 din cauza unui cancer la pancreas. Ceremonia funerară s-a desfășurat în orașul său natal, fiind prezenți artiști ca Bono, Zucchero, Laura Pausini, Gianni Morandi, Carla Fracci, Plácido Domingo și José Carreras. Tenorul a fost înmormântat în cimitirul Montale Rangote în apropierea vilei sale.