Confidenţialitate

Ultimul duel televizat Clinton – Trump

Universitatea Nevada din Las Vegas a găzduit, orele trecute, utima dezbatere televizată dintre candidaţii la preşedinţia Statelor Unite ale Americii.

Democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump au avut ultima şansă de a convinge electoratul că merită să câştige scrutinul din 8 noiembrie.

Ambii au imaginile şifonate de campania electorală plină de atacuri reciproce şi dezvăluiri. Miliardarul a fost acuzat că, de-a lungul timpului, a hărţuit sexual mai multe femei și a evitat, ani la rândul, plata impozitelor datorate autorităților fiscale. În schimb, fosta şefă a diplomaţiei nord-americane ar fi beneficiat de finanțări ilegale pentru fundația pe care o deține alături de soțul său, Bill Clinton.

În timpul dezbaterii, Donald Trump a refuzat să îşi ceară scuze publice pentru limbajul vulgar la adresa femeilor, numind-o “marionetă” pe Hillary Clinton.

Totodată, republicanul a reluat controversata idee a construirii unui zid la graniţa SUA cu Mexicul şi de expulzare a imigranţilor ilegali, invocând în sprijinul planului său şi periocolul reprezentat de terorismul islamic. În schimb, Hillary Clinton consideră că eventuale deportări masive vor destrăma familii.

Fostul secretar de stat a spus că avortul poate fi reglementat SUA, atâta vreme cât se ține seama de viața și sănătatea mamei. În opinia sa, “femeile nu trebuie obligate să aibă copii, așa cum se întâmpla în România”.

Cei doi s-au contrat şi pe tema armelor de foc. În vreme ce candidata democrată susţine blocării posbilităţii achizițiilor online de arme, republicanul s-a pronunţat împotriva îngrădirii acestui drept.

Hillary Clinton și-a acuzat contracandidatul că este finanțat în campanie de Rusia, acesta replicând că rivala sa “s-a dovedit mincinoasă în multe feluri”.

Democrata a ținut să precizeze că are un plan complex pentru ameliorarea economiei SUA, inclusiv un nou cod fiscal. Republicanul a avertizat că strategia taberei opuse presupune majorări de taxe.

Donald Trump insistă să pună sub semnul întrebării organizarea alegerilor, suspectând că acestea vor fi fraudate. Afaceristul a refuzat să spună dacă va accepta o eventuală înfrângere.

Se estimează că audiența duelului va fi mai redusă față de precedentele două confruntări.

Ştirea se actualizează