Ultima zi de discuții în coaliția de guvernare, înainte de aprobarea bugetului

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, se reunesc pentru a patra zi consecutiv la Parlament pentru a discuta despre bugetul pentru 2019. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că proiectul va fi adoptat în ședința de vineri a Guvernului.

Încă de la începutul săptămânii au avut loc întâlniri zilnice, la Parlament, între președinții PSD și ALDE, UDMR, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici și alți membri din conducerea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu în vederea găsirii unui consens în ceea ce privește bugetul pentru acest an.

Șeful Executivului a declarat, miercuri, într-o intervenție telefonică de la Bruxelles la România Tv, că atâta timp cât bugetul pe anul 2019 nu este mai mic decât cel de anul trecut, nu există un pericol să nu fie adoptat și că acesta intră în ședința de Guvern de vineri.

Asigurări în acest sens a dat și Liviu Dragnea.

Liderul PSD a participat joi, alături de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici la ședința Asociației Municipiilor din România.

La întâlnire a fost prezent și primarul general al Capitalei Gabriela Firea.

La finalul întrevederii, președintele PSD a spus că primăriile vor avea venituri cel puțin la nivelul celor din 2018.

Dragnea a adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, va exista o creștere de 27% pe toată administrația locală din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, iar la nivelul Capitalei să se hotărască în ce mod se împart banii cu primăriile de sectoare, recomandând edililor o întâlnire cu ministrul de Finanțe.

Privitor la proiectul de buget, Liviu Dragnea a declarat, după ședința de duminică a CEx al PSD, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Bugetele Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Protocol şi Pază şi al Servicului de Telecomunicaţii speciale au creşteri, conform proiectului de buget cuprinse între 4,8% şi 69% faţă de anul trecut.

Conform proiectului, bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS