Confidenţialitate

Ucrainenii din Odesa fug din calea bombardamentelor și se refugiază în România: „Noi suntem pentru pace, dar nu ne dă pace Putin” | REPORTAJ

Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea este pregătit să facă față numărului din ce in ce mai mare de refugiați din Ucraina, în urma bombardamentelor repetate din zona Odesa. Față de primele luni ale războiului, exodul s-a mai atenuat. Au crescut însă transporturile umanitare. Bacurile care trec de la Isaccea spre Ucraina sunt pline de camioane cu ajutoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O familie numeroasă, din Odesa, așteaptă formalitățile de frontieră

Copiii și mamele care doar ce au trecut cu bacul la Isaccea sunt adăpostiți la umbră, într-un cort răcoros. Oxana și Ludmila vorbesc românește.

„Război mare, la noi, la Ucraina. O împușcă pe Odesa. Nu s-a terminat, încă mai rău și mai rău”, spun femeile.

Întrebate câte persoane sunt în familia lor, femeile au spus că „14”, iar atunci când au fost întrebate despre bărbații lor, acestea au spus că „Bărbații au rămas la război. Noi sunem pentru pace, dar nu ne dă pace Putin”.

Refugiati ucraineni la Vama Isaccea

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

În ultimele zile, regiunea Odesa este atacată în mod repetat

„Și o fărâmat podul acela, Zatoca, pe malul mării, care mergea Ismail-Odesa, trenul. Acum, azi noapte iar, i-o mai dat deasupra. Podul îl distrug de tot. Putea să-l mai repare”, spune voluntarul Ivan Cozma.

Aflăm de la pastorul Mihai Pascu, din regiunea Ismail, că și în sudul Ucrainei sunt organizate tabere de refugiați.

„Ajutăm pe refugiații care vin din zona Nicolaev, Herson, Harkoc, Donețk și alte zone. Chiar la ziua de astăzi am peste 150 de persoane. Unii rămân, pe alții îi ajutăm să treacă în România. E greu”, a spus pastorul Mihai Pascu.

Refugiati ucraineni la Vama Isaccea

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Pe bacul care trece spre Ucraina, la Orlovka, sunt, pe lângă autovehicule și destui ucraineni

„Se întorc după acte, se întorc după hăinuțe să le schimbe după iarnă, care să-și mai ia rudele, părinții. Se întorc acasă unde regiunile sunt mai liniștite”, a explicat Vera Cozma, ucraineană voluntară la Isaccea.

Traficul de frontieră este mai bine gestionat acum pentru că se lucrează cu două bacuri. Cel care trece spre Ucraina este de obicei plin cu camioane care transportă ajutoare umanitare, combustibil, produse alimentare și altele.

Refugiati ucraineni la Vama Isaccea

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, în vizită în SUA. Se va întâlni cu Jill Biden pentru a vorbi despre ajutorarea ucrainenilor