Confidenţialitate

Ucraina vrea să adâncească şi mai mult Canalul Bâstroe | AUDIO

Anunț surpriză în cazul Canalului Bâstroe. Ucraina anunţă că intenţionează să adâncească şi mai mult Canalul pentru a-și extinde rutele alternative pentru exportul cerealelor. Potrivit unui oficial de la Kiev, lucrările ar urma să înceapă chiar în acest an. Între timp, România nu a făcut public rezultatul anchetei proprii privind efectuarea de către Ucraina a unor lucrări la Canalul Bâstroe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ucraina a adâncit deja de la 3,9 metri la 6,5 metri canalul Bâstroe pentru a-şi putea spori exporturile din porturile sale fluviale, după invazia rusă care i-a blocat porturile de la Marea Neagră şi numai.

Un volum limitat de cereale a fost expediat prin aceste porturi în urma unui acord cu Rusia mediat de Turcia şi de ONU.

Vorbind la o conferinţă pe tema cerealelor, ministrul ucrainean al Infrastructurii a spus că noua adâncime a Canalului Bâstroe tot nu este suficient pentru navele încărcate ce sunt nevoite să utilizeze Canalul Sulina din România, care este mai adânc.

Prin urmare, Ucraina doreşte să adâncească până la 7,2 metri Canalul Bâstroe, precum Canalul Sulina, şi intenţionează să poarte discuţii pe acest subiect cu oficialii europeni în viitorul apropiat.

România şi-a manifestat îngrijorarea că lucrările de dragare a Canalului Bâstroe pot ameninţa fauna Deltei Dunării, zonă inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi că aceste lucrări încalcă tratatele internaţionale privind protecţia mediului.

Însă rezultatele măsurătorilor făcute de autoritățile române nu au fost făcute oficial publice. Se așteaptă un punct de vedere de la Ministerul Mediului, dar și de la Ministerul de Externe.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva împotriva Rusiei | AUDIO