Confidenţialitate

Aproape jumătate din Kiev a rămas fără curent electric în urma atacurilor Rusiei. Fragmente de rachetă, identificate pe teritoriul Republicii Moldova. LIVE UPDATE

Rusia atacă în această după amiază intens Ucraina, iar sirele sună în aproape toată țara. Mai multe explozii s-au auzit deja în nenumărate regiuni, iar presa de la Kiev scrie că mai multe rachete au fost văzute pe cerul capitalei Ucrainei. Atacuri sunt și în regiunea Odesa, unde in centrul orașului s-a auzit o explozie în urmă cu doar câteva zeci de minute. Din cauza intreruperilor de curent, unele trenuri au întârzieri. De asemenea, Poliția din Republica Moldova spune că a găsit fragmente de rachete în regiunea Briceni, în apropiere de granița cu Ucraina.

UPDATE 17:18. Specialiștii în energie din Ucraina lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică

Sistemele de apărare antiaeriană din Ucraina au doborât luni majoritatea rachetelor rusești lansate asupra Ucrainei. Specialiștii în energie au început să lucreze la restabilirea alimentării cu energie electrică, a transmis președintele Ucrainei.

UPDATE 17:00. 40% din Kiev a rămas fără curent electric

Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că 40% din regiune a rămas fără electricitate și că unele infrastructuri au fost afectate, dar că nu au existat „consecințe critice”, relatează Reuters, citat de The Guardian.

UPDATE 16:13. Ministerul Apărării al Republicii Moldova: „O echipă de geniști ai Armatei Naționale se deplasează în acest moment la Briceni pentru a cerceta terenul”

„Cu referire la informația despre atacurile aeriene asupra mai multor regiuni din Ucraina, din după-amiaza zilei de luni, 5 decembrie curent, Ministerul Apărării comunică următoarele:
O echipă de geniști ai Armatei Naționale se deplasează în acest moment la Briceni pentru a cerceta terenul. Cu informații suplimentare vom reveni pe parcurs”, a transmis Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

UPDATE 16:01. Reacția Nataliei Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova

„Dragi cetățeni, în Ucraina are loc un nou val de atacuri cu rachete care generează consecințe directe și asupra țării noastre. Am fost informată că în urmă cu puțin timp, o patrulă a Poliției de frontieră a descoperit componentele unei rachete în apropierea orașului Briceni.

Poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de alertă în Briceni și Ocnița. Zona unde a fost descoperit obiectul explozibil a fost izolată, iar la fața locului se află serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, a transmis Natalia Gavrilița.

Citește toată declarația aici: Republica Moldova: Fragmente de rachete au fost găsite în apropierea graniței cu Ucraina, în raionul Briceni

UPDATE 16:00. Fragmente de rachete au fost găsite în apropierea graniței cu Ucraina, în raionul Briceni al Republicii Moldova

Poliția din Republica Moldova spune că a găsit fragmente de rachete în regiunea Briceni, în apropiere de granița cu Ucraina

Știre inițială

În urma atacurilor rușilor, explozii s-au auzit în regiunile Zaporizhzhia, Mykolaiv, Kharkiv, Donetsk, Dnipropetrovsk, Cherkassy și Poltava. Platforma Kyiv Independent scrie că în afară de Crimeea și Luhansk, peste tot sunt alerte de atacuri aeriene.

De altfel, jurnaliștii site-ului de știri au postat fotografii cu ei adăpostiți în subteranul metroului din capitală, iar de acolo transmit lumii ce află că se întâmplă la suprafață. Deocamdată, astăzi nu au căzut rachete în capitală, dar peroanele s-au umplut de frica proiectilelor.

Pe de altă parte, în Rusia, la o bază militară în care se află bombardiere strategice ale Federației a avut loc un atac cu drone, potrivit mai multor platforme de știri din Ucraina. Două bombardiere TU 95 ar fi fost avariate și trei oameni au fost răniți, potrivit NEXTA.

Agenția rusă TASS scrie că președintele Putin a fost anunțat de incidentul de la baza din regiunea Saratov.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autori: Anca Grădinaru și Carmen Zanfir

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parchetul European, condus de Kovesi, ar putea investiga persoanele și firmele care încalcă sancțiunile UE la adresa Rusiei