Confidenţialitate

Ucraina ar putea recunoaște dubla cetățenie pentru unii membri ai Uniunii Europene

Ucraina ar putea recunoaște dubla cetățenie pentru o parte dintre cei care sunt și membri ai unor state ale Uniunii Europene, considerate de Kiev prietene.

Deocamdată, liderii ucraineni nu au anunțat care sunt aceste state prietene, însă printre cei carora li s-ar putea recunoaște dubla cetățenie sunt românii și maghiarii, care formează oricum minorități importante în statul vecin.

În Ucraina, dubla cetățenie este interzisă.

Ministrul de Externe al Ucrainei al declarat recent că țara sa le va permite anumitor cetățeni ai Uniunii să aibă dublă sau chiar multiplă cetățenie.

Este vorba despre cei care au cetățenia unor state care nu prezintă nici un fel de amenințare pentru Ucraina și care îndeplinesc mai multe criterii, a explicat liderul diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

Așadar, cei care au cetățenie rusă nu pot fi și ucraineni, au insistat oficialii de la Kiev.

Milioane de ucraineni au emigrat în ultimii ani, au obținut pașapoarte europene pentru a putea munci în comunitatea europeană, dar legal, nu au putut rămâne și cu cetățenia maternă pentru că legea din țara vecină nu permite dubla cetățenie.

Și România a acordat cetățenie română în ultimii ani unui număr necunoscut de cetățeni a Ucrainei, mai ales din zona Cernăuți.

Potrivit unui ordin al președintelui Volodymyr Zelensky, care pune în aplicare o decizie a Consiliului Național de Securitate și Apărare, în 6 luni, Guvernul trebuie să prezinte în Parlament un proiect de lege pe această temă.

Ce se știe este că cei care vor avea dublă cetățenie nu vor putea avea funcții publice.