Confidenţialitate

Ucraina ar putea fi ajutată de SUA cu echipamente de apărare antiaeriană HAWK. Ar duce la o îmbunătățire a înzestrării defensive a Kievului

Statele Unite se gândesc să trimită în Ucraina echipamente de apărare antiaeriană HAWK. Ar fi o îmbunătățire față de ceea ce folosesc acum forțele Kievului, sistemul Stinger, care e mai mic și are o rază de acțiune mai scurtă. 

Intenția americanilor de a le oferi ucrainenilor sistemul de interceptare HAWK vine în contextul în care rușii au intensificat atacurile cu rachete și drone care au vizat în ultimele săptămâni mai ales infrastructura energetică a țării, scrie Reuters.

Administrația Biden ar urma să facă uz de prerogativele președintelui potrivit cărora, în situații de urgență, astfel de echipamente de apărare pot fi trimise fără aprobarea Congresului.

Deocamdată nu se știe câte sisteme și rachete HAWK pot transfera Statele Unite pentru că acestea stau în depozite de zeci de ani și depinde câte dintre ele mai sunt în stare bună.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Aceste echipamente de apărare antiaeriană se bazează pe tehnologia din perioada războiului din Vietnam, dar au fost modernizate de mai multe ori și sunt predecesoarele sistemului de apărare antirachetă PATRIOT.

Furnizarea de sisteme PATRIOT nu este pusă deocamdată în discuție, au declarat pentru Reuters oficiali americani.

Citește și: Ucraina condamnă acuzațiile Rusiei în privința „bombei murdare” pe care Kievul s-ar pregăti s-o folosească | AUDIO

Foto: Shutterstock