Tusea convulsivă și complicațiile acesteia sunt prevenite prin vaccinare

Tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană a aparatului respirator cauzată de Bordetella Pertussis. Apare în special la copii și se transmite ușor de la o persoană la alta pe calea aerului, prin picături infecțioase eliminate în timpul tusei sau strănutului.

Primele simptome apar în general la 7-10 zile după infecție și presupun apariția febrei ușoare, secreții nazale abundente și o tuse tipică care a condus la denumirea populară a bolii – tuse măgărească.

Accesul de tuse seacă, fără expectorație, se termină cu o inspirație prelungită, zgomotoasă. În urma lipsei unei oxigenări corespunzătoare, copilul poate deveni cianotic.

Tusea convulsivă este extrem de periculoasă pentru copiii mici, în cazurile severe producându-se decesul. Complicațiile bolii sunt respiratorii și în unele cazuri complicații neurologice.

Tusea convulsivă și implicit complicațiile acesteia pot fi prevenite prin vaccinare. Respectați schema de vaccinare propusă pentru copii. Milioane de decese la nivel global sunt prevenite prin vaccinare.

 

Articole Similare