Trupa Eagles dă în judecată Hotel California din Mexic

Trupa americană Eagles i-a dat în judecată pe proprietarii unui hotel din Mexic. Aceștia și-au botezat localul ‘’Hotel California’’, la fel ca numele celei mai cunoscute piese a formației rock.

Patronii localului i-ar fi făcut pe clienți să creadă că există o legătură între acest hotel și trupa Eagles, cu scopul de a vinde diverse obiecte promoționale – acuză membrii trupei.

Procesul a început deja la o instanță din Los Angeles.

Membrii trupei Eagles susțin că proprietarii hotelului mexican au încălcat legea drepturilor de autor atunci când și-au denumit localul Hotel California, fără să le ceară permisiunea, mai ales că la fel se numește și cea mai cunoscută piesă a formației americane.

Ba mai mult, reprezentanții hotelului ar fi difuzat tot timpul această piesă. Astfel, turiștilor americani s-ar fi sugerat că acest hotel, aflat în stațiunea mexicană Todos Santos, din statul Baja California, ar fi reprezentat chiar sursa de inspirație pentru versurile piesei Hotel California, ceea ce este fals – spun avocații rockerilor americani. Mai mult, spun aceștia, în hotel se vindeau tricouri, șepci, genți și alte obiecte promoționale inscripționate cu ‘’Hotel California’’. Așa că trupa Eagles solicită daune financiare – a căror valoare nu a fost însă precizată – dar și emiterea unui ordin judecătoresc prin care hotelul să fie obligat să folosească altă denumire.

Reprezentanții hotelului spun că localul a fost deschis în 1950, cu mult înainte ca trupa Eagles să își lanseze celebrul cântec. Hotelul mexican și-a schimbat denumirea de mai multe ori, înainte de a fi cumpărat, în 2001, de o familie de canadieni, care a început să folosească numele original al hotelului.

Lansată în 1977, piesa Hotel California a fost recompensată, în același an, cu premiul Grammy la categoria înregistrarea anului și continuă să fie foarte difuzată și la 40 de ani după lansare. Cântecul a alimentat totul felul de povești despre celebrul hotel, ba că s-ar afla în statul Baja California din Mexic, ba că ar fi vorba despre un centru pshiatric din Los Angeles.

(Sursa foto: www.hotelcaliforniabaja.com)

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS