Confidenţialitate

Trump salută strategia lui Putin față de Ucraina: “Geniu”

Fostul președinte american Donald Trump a văzut “geniu” în strategia Rusiei față de Ucraina, criticând gestionarea crizei de către succesorul său Joe Biden, relatează Agerpres, citând AFP.

Urmărind discursul de luni al lui Vladimir Putin, în care liderul rus a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, “am spus este geniu”, a precizat republicanul într-un podcast conservator.

“Cât de deştept este”, a adăugat fostul locatar de la Casa Albă, lăudând, în trecere, relaţia sa cu Moscova.

Apropierea dintre cei doi a fost în trecut subiectul unor puternice critici.

Subliniind că îl cunoaşte “foarte bine” pe Vladimir Putin, Donald Trump a mai apreciat într-un comunicat că liderul rus “nu ar fi făcut niciodată sub administraţia Trump ceea ce face acum”.

Denunţând modul în care succesorul său Joe Biden gestionează dosarul, el a spus că “nu a existat absolut niciun motiv pentru ca situaţia care se desfăşoară în prezent în Ucraina să aibă loc”.

Donald Trump, care cochetează cu posibilitatea de a reveni în cursa pentru Casa Albă, a calificat pe de altă parte ca “slabe” sancţiunile adoptate pentru moment de administraţia Biden.

“Sunt nesemnificative în comparaţie cu cucerirea unei ţări şi a unor terenuri situate strategic”, a acuzat fostul preşedinte.

“Putin nu numai că obţine ceea ce şi-a dorit întotdeauna, dar devine din ce în ce mai bogat datorită avântului gazelor şi petrolului”, a adăugat el.

După primele sancţiuni prudente, care vizau în special teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina, Casa Albă şi-a înăsprit marţi răspunsul împotriva Moscovei, dezvăluind noi sancţiuni care ţintesc în special sectorul bancar rus.