Tradiții de Crăciun în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii – GALERIE FOTO

Oamenii de pe întrega planetă celebrează Crăciunul, însă modul în care anumite culturi marchează naşterea lui Iisus Hristos este cu totul diferit faţă de felul în care o sărbătoresc românii.

În Australia, Crăciunul este sărbătorit la peste 30 de grade Celsius, de aceea, familiile din această ţară servesc masa de Crăciun afară, în grădină sau chiar pe plajă. Mâncărurile tradiţionale sunt budinca de prune, plăcinta cu carne, friptura de curcan sau de porc.

Aici, Moş Crăciun poartă, de obicei, costum de baie şi soseşte pe placa de surf sau cu barca salvamarilor.

shutterstock_mos craciun australia

Moș Crăciun în Australia

Foto: Shutterstock

Locuitorii din Bangladesh taie lăstari de bananieri şi-i replantează, doi câte doi, pe aleile care duc spre biserică şi spre casele lor. Din crengile de bananierilor construiesc arcade, în care aşază farfurioare din bambus, pe care le umplu cu ulei. Apoi aprind uleiul pentru a lumina drumul până la biserică.

În Africa de Sud, familiile îşi decorează casele cu panglici colorate, funde roşii, beteală şi lumânări parfumate. În locul bradului, care nu creşte pe aceste meleaguri, sud aficanii folosesc un pom din sârmă, cu o împletitură metalică ingenioasă, de forma unui con strălucitor.

Globurile, sunt cusute cu margele colorate, în modele etnice cunoscute de africani de milenii. Şi tot din mărgele, sunt construite ghirlande de steluţe, clopoţei şi inimoare care împodobesc casa şi chiar pomii din grădină, pe tot parcursul lunii decembrie.

african christmas tree

Bradul de Crăciun în Africa

Foto: chirsmasdecors.blogspot.com

În Cuba, cea mai importantă perioadă este ajunul Crăciunului, denumită ”nochebuena” (”Noaptea cea bună”). Masa tradițională înseamnă pentru cubanezi friptură de porc, fasole neagră servită cu orez și plante tradiționale sub formă de piure.

Familiile numerose se reunesc şi, într-o groapă săpată în pământ şi plină de cărbuni acoperiţi cu frunze de bananier, frig un porc întreg. Membrii familiilor petrec toată noaptea pe muzică tradiţională.

În Rusia, Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie, deși tot mai multe familii îl sărbătoresc pe stil nou. Pe masa de Crăciun sunt puse 12 feluri de mâncare, numărul apostolilor lui Iisus. Este o sărbătoare religioasă creștină, Biserica Ortodoxă Rusă considerând-o al doilea cel mai important eveniment după Paști.

Akimov Igor Shutterstock.com

Crăciunul pe străzile din Sankt Petersburg, Rusia

Foto: Akimov Igor/Shutterstock.com

Creștinii din India sărbătoresc Crăciunul cu o slujbă la miezul nopții și daruri, dar fără brazi sau pini ca decor, așa cum suntem noi obișnuiți. În schimb, pe străzi se întâlnesc bananierii și arborii de mango plin de beculețe colorate. Indienii folosesc şi frunzele acestor copaci pentru a-şi decora casele.

brad craciun india

Bananier împodobit de Crăciun

Foto: Tom Elliot

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS