”TOUCH ME NOT” a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lungmetraj

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), ”TOUCH ME NOT” a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lungmetraj.

Filmele nominalizate au fost vizionate și votate în ultimele două luni de către cei peste 3500 de membri ai Academiei Europene de Film, cineaști, critici de film și profesioniști cu experiență din industria cinematografică europeană.

Prin intensa controversă pe care a stârnit-o, chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Film de Debut, ”TOUCH ME NOT” deschide un spațiu de auto-reflecție și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care îți trezește conștiința.

Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie (cu sprijinul Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România) – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea unui dialog activ cu publicul internațional.

”Filmul asta încearcă să pună sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate. (…) A fost un proces foarte îndelungat, am lucrat șapte ani la proiectul acesta și cu personajele am lucrat foarte strâns patru ani, un mix dintr-ăsta de materiale foarte reale din viața lor personală, întâlniri între personaje reale și personaje ficționale, jurnale filmate pe care le-am ținut de-a lungul timpului cu personajele, a fost un proces foarte interesant, n-a fost o filmare propriu-zisă, a fost mai degrabă un proces de cercetare artistică, dacă vreți”, a mărturisit Adina Pintilie într-un interviu pentru Digi24.

„Nu mă atinge-mă”, scris şi regizat de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”, Adina Pintilie a vorbit despre ce înseamnă proiectul său, explicând că se aşteaptă  ca  „Nu mă atinge-mă” (”Touch Me Not”) să genereze dezbateri.

“Filmul creează o experienţă emoţională, fiziologică, mai degrabă, decât intelectuală sau raţională. Cumva cu asta lucrează filmul, cu zone care sunt foarte personale, emoţionale pentru fiecare dintre noi.

De asta cred că experienţa pe care o s-o aibă spectatorul cu acest film o să fie foarte subiectivă şi diferită, de la privitor la privitor, în funcţie de ce corzi atinge sau de ce butoane apasă. În ce mă priveşte, în primul rând, filmul e o călătorie pe care am făcut-o împreună cu nişte oameni superbi care au avut un curaj extraordinar să împărtăşească cu noi, cu camera, să ne ofere accesul ăsta la viaţa lor intimă.

Sper, când vom face o proiecţie şi în România, să reuşim să aducem şi personajele”.

Adina Pintilie își spune povestea La Radio cu Andreea Esca:

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS