Topul celor mai bogați rectori din universitățile din România

Peste 4500 de euro pe lună – este venitul celui mai bogat rector din România. România Curată au făcut topul celor mai bogați rectori din țară, iar aceștia câștigă până la 89.000 de euro pe an.

 

Potrivit  România Curată, cel mai bine plătit rector din România este Alexandru Irimie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Potrivit declarației sale de avere, anul trecut, el a avut un venit lunar de peste 4500 de euro doar din salariul de rector. Dacă adăugăm și veniturile din afara universității, a ajuns la peste 277.000 de lei în 2015.

 

Pe locul doi in topul salariilor se află Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, cu peste 3800 de euro lunar. Anul acesta, Pop a fost ales președinte al Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare, organism care trebuie să îi propună ministrului să retragă un titlu de doctor dacă se dovedește că acesta a fost obținut prin plagiat. Consiliul nu are însă o procedură sau un regulament care să explice această atribuție.

 

 

Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Doru Pamfil se află pe locul 6 în topul salarillor, insă, după ce a cumulat venituri câștigate din proiecte, el a ajuns la suma de 89.000 de euro căștigată în 2015, care îl situează pe primul loc în topul celor mai bogați rectori.
Potrivit declaraţiilor de avere, 17 rectori au obţinut bani şi din proiecte.

Există, însă, şi rectori care nu au publicat aceste declaraţii de avere. Deși legal, publicarea declarațiilor este obligatorie, aceeași lege nu prevede sancțiuni pentru cei care nu le depun.

Printre cei care nu şi-au făcut publice averile, se numără Zeno Bogdănescu, rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti, Dan Dediu, rector la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și Mihai Bălescu, de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS