Confidenţialitate

Timiș: Aproape o treime din programările online la înmatriculări, fictive. Erau făcute de firme care revindeau locurile, spune prefectul | AUDIO

30% din programările făcute online la serviciul de înmatriculari din Timiș sunt fictive. Declarația îi aparține prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu care vorbește de o adevărată mafie a înmatriculărilor auto.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a numit un nou șef la Serviciul de Înmatriculări care va avea ca țintă eliminarea acestor programări pentru mașini care de fapt nu există.

„Există o problemă a programărilor fictive făcute de, îmi permit să spun, mafia înmatriculărilor de mașini. Aproximativ 30% din programările făcute online sunt fictive. Există firme care își fac programări și apelează la o swerie de șasiu și fac zeci de programări cu aceeași serie de șasiu și fac zeci de programări cu aceeași serie de șasiu, modificând numai ultima cifră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programările sunt făcute de anumite firme care vor să blocheze sistemul timp de o lună, astfel încât cei care vor să își înmatriculeze mașina să fie nevoiți să apeleze la ele pentru a obține un număr de ordine. Bineînțeles contra unei sume de bani, deloc mică.

În fiecare zi sunt făcute peste 50 de programări pentru obținerea unor numere de înmatriculare iar mai bine de un sfert dintre acestea sunt fictive.

Procedeul este simplu, spune reprezentantul executivului în teritoriu, în subordinea căruia este serviciul de înmatriculari. Există firme cu nume fictiv care își fac programări cu o aceeași serie de șasiu, la care modifică doar ultima cifră.

Se creează astfel o presiune artificială asupra serviciului și asta în condițiile în care funcționarii de la ghișeu nu au de fapt de lucru.

Programările pentru mașini care de fapt nu există sunt anulate în timpul nopții și dacă între timp un client a apelat la serviciile unei firme de înmatriculări, acesta preia programarea de a doua zi.

Prefectul de Timiș a dispus un control pentru a identifica toate firmele care procedează în acest fel și încearcă să găsească un cadru legal pentru a le impiedica să mai apeleze la asemenea înregistrari.

În urmă cu aproape 1 an, polițiștii de la DGA au descins la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Timiș și au ridicat 10 angajați pe care i-au acuzat de corupție. Șpaga încasată de aceștia, spuneau ofițerii DGA, s-ar fi ridicat la 100.000 de lei în doar 4 luni.

Foto: Captură ecran drpciv.ro