Confidenţialitate

Text al scriitoarei Marguerite Duras, dictat din spaţiu

Iubitori ai explorării spaţiale şi ai cuvintelor sunt invitaţi să participe, duminică, la o dictare dedicată publicului larg, care va fi realizată de astronautul francez Thomas Pesquet şi difuzată de Muzeul Aerului şi Spaţiului din Bourget.

Echipate cu o coală de hârtie şi un stilou, aproape 500 de persoane de toate vârstele sunt aşteptate pentru a scrie, în timpul dictării astronautului francez, un fragment din romanul “Un barrage contre le Pacifique” al scriitoarei Marguerite Duras, au precizat organizatorii evenimentului, care se va desfăşura în aer liber.

La ora locală 15.00, pe pista expoziţională a muzeului francez, unde vor fi instalate mese şi scaune, un ecran uriaş va difuza un videoclip înregistrat de Thomas Pesquet, aflat din luna aprilie într-o misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), la 400 de kilometri deasupra Pământului, notează Agerpres, citând AFP.

“Thomas Pesquet este persoana care a ales acest text clasic din literatura franceză”, a explicat romancierul Rachid Santaki, creatorul unor sesiuni de dictare care se adresează publicului larg.

De opt ani, acest autor de romane poliţiste (precum “Les Anges s’habillent en caillera”) “scoate dictarea din şcoală” pentru a o aduce în spaţii insolite şi pentru a o transforma într-un exerciţiu popular şi grandios. Scriitorul a lecturat deja peste 500 de texte în penitenciare, cartiere urbane, pe Stade de France, precum şi pe reţelele de socializare şi la posturi radiofonice.

“Ducând dictarea în spaţiu, îi vom face pe oameni să viseze!”, a declarat, entuziasmat, scriitorul francez, care doreşte să surmonteze “trauma” pe care a putut să le-o provoace unor persoane un astfel de exerciţiu în timp ce se aflau pe băncile şcolii.

“Îmi place mult principiul care transformă în ceva ludic, sper eu, un exerciţiu care are, uneori, o reputaţie proastă”, a declarat la rândul lui astronautul francez, în vârstă de 43 de ani.

Thomas Pesquet a dezvăluit că a citit la vârsta de 20 de ani romanul “Un barrage contre le Pacifique”, publicat în 1950. “Participarea la această dictare din spaţiu mă face să îmi doresc să recitesc cartea prin prisma experienţei mele de azi, să văd cum rezonează în mine metafora barajului, în prezent”, a declarat el.

După lectura primului fragment, care va avea aproximativ 700 de caractere, Rachid Santaki va citi al doilea fragment, într-un ritm lent, înainte de sesiunea de autocorectare a textelor scrise de participanţi.

Evenimentul va fi redifuzat sâmbătă, 11 septembrie, de la ora locală 17:00, în timpul emisiunii sale găzduite de postul radiofonic France Culture.