Tensiuni în Parlamentul din Republica Moldova

La Chişinău, era aşteptată, sâmbătă, dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.

Preşedintele a refuzat să pună în aplicare hotărâre, însă, parlamentarii opoziţiei au convocat, totuşi, o şedinţă. Igor Dodon a spus că o va face luni, după consultarea partidelor.

Orice decizie care va fi luată în această şedinţă, va fi, însă, nulă, avertizează Curtea Constituţională.

Şedinţa are loc pe întuneric, pentru că în clădirea Parlamentului a fost oprită furnizarea energiei electrice.

Parlamentul Republicii Moldova ar fi trebuit să fie dizolvat pentru că nu a devenit funcţional în 90 de zile de la validarea alegerilor.

Termenul a expirat.

În şedinţa de sâmbătă ar urma să fie alese conducerea și organele de lucru ale Parlamentului, dar și lista cu membri Guvernului.

Numai că a fost emisă o nouă decizie a Curţii Constituţionale, care spune că orice act adoptat de parlament va fi nul.

Practic, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, sâmbătă, în urma unei sesizări depuse de deputaţii Partidului Democrat (PDM) Sergiu Sârbu şi Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să își desfăşoare activitatea, întrucât mandatul său se consideră expirat.

Curtea notează ca ‘Preşedintele ţării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate’.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS