Tensiuni fără precedent și amenințări între Statele Unite și Coreea de Nord

Tensiuni fără precedent și amenințări între Statele Unite și Coreea de Nord: Casa Albă avertizează că este pregătită să facă uz de capacităţile nucleare în cazul unei ameninţări nord-coreene.

Regimul de la Phenian nu se sfiește să amenințe: se pregătește să lanseze rachete balistice, după testul nuclear de ieri dimineață.

Pe acest fond, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se reunește în această seară – la ora 21.00, ora României, după ce, în această dimineață, Seulul a realizat 5 exerciții aeriene, care au simulat atacuri cu bombe, în direct.

Președintele american, Donald Trump a anunțat că ia în calcul suspendarea legăturilor comerciale cu toate statele care fac afaceri cu statul nord coreean.

Iar China este un partener economic de bază al Phenianului.

Reprezentantul Ministerului Apărării din Coreea de Sud a explicat în Parlament, că sunt deja semne care arată că țara venină, de la nord, ar putea lansa noi tiruri de rachete balistice în Pacific.

“’Ne aşteptăm totodată ca Nordul că tragă o rachetă balistică intercontinentală”, a declarat oficialul sud corean în Parlament.

În același timp, agenția națională de presă sud coreană, Yonhap, anunță că Seulul va lucra cu Washingtonul pentru deplasarea unui portavion nuclear în zonă, bombardiere și organizarea mai multor exerciții militare.

De asemenea, Coreea de Sud a decis să sară peste unele etape birocratice, pentru a aproba imediat desfășurarea unui sistem american de apărare antirachetă pe coasta sa estică, sistemul THAAD.
Decizia deranjează însă China.

În această seară, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni pentru a discuta despre criza provocată de Coreea de Nord.

Este posibilă adoptarea unor noi sancțiuni economice împotriva Phenianului care pot merge până la impunerea unor blocade economice și restricționarea traficului aerian și de pasageri.

Fost diplomat și profesor de politică externă la Universitatea „Babeș Bolay”, Valentin Naumescu – a explicat pentru Europa FM, că situția din regiune nu mai poate fi rezolvată decât prin înlocuirea regimului de la Phenian.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din păcate, orice se poate întâmpla. Eu nu mai cred într-o soluție pașnică a crizei nord-coreene. O intervenție militară este și foarte riscantă și foarte costisitoare, ar atrage pierderi teribile. De aceea, e nevoie de foarte multă grijă când vorbim despre asta. Dar se pare că suntem într-un blocaj. Soluțiile politico-diplomatice nu funcționează cu regimul nord-coreean. marile puteri, inclusiv China și Rusia, trebuie să colaboreze și să găsească o soluție. Trebuie să se ia în calcul, într-o formă sau alta, o succesiune la Phenian, care trebuie negociată și care ar fi în interesul securității nucleară a peninsula coreene și chiar pentru populația din Coreea de Nord. Dinastia Kim a trecut de o linie roșie, lansând rachete pe de-asupra țărilor din regiune și amenințând inclusiv teritorii administrate de Statele Unite.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS