Confidenţialitate

Testul nuclear nord-coreean, în dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU

La solicitarea SUA, Franţei, Marii Britanii, Japoniei şi Coreei de Sud, Consiliul de Securitate al Organizaţie Naţiunilor Unite se reuneşte, luni, pentru a dezbate noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord.

Potrivit Reuters, şedinţa este programată la ora 14.00 GMT.

Regimul de la Phenian a anunţat că a detonat o bombă cu hidrogen, care poate fi amplasată pe o rachetă intercontinentală strânind condamnare internaţională.

Întrebat dacă Statele Unite ale Americii vor lansa un atac asupra Coreei de Nord, după noul test nuclear al Phenianului, preşedintele american Donald Trump a răspuns: ‘Vom vedea!’. Liderul de la Casa Albă a răspuns întrebării adresate de un reporter în timp ce ieşea dintr-o biserică din capitala Washington.

Donald Trump are programată o reuniune cu echipa sa de securitate naţională având ca temă dosarul nord-coreean.

‘Statele Unite iau în considerare, în afara altor opţiuni, încetarea tuturor schimburilor comerciale cu orice ţară care face afaceri cu Coreea de Nord”, a scris mai apoi pe Twitter, fără a menţiona explicit China, destinatara a circa 90% din exporturile nord-coreene.

Anterior, tot pe Twitter, preşedintele SUA a scris: ‘Coreea de Nord a efectuat un test nuclear de proporţii. Cuvintele şi acţiunile lor continuă să fie foarte ostile şi periculoase pentru Statele Unite…”. În opinia sa, regimul nord-coreean a devenit ‘o mare ameninţare şi rușine pentru China’.

Preşedintele rus a cerut comunităţii internaţionale să nu cadă ‘pradă emoţiilor’ după cel de-al şaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord. Într-o convorbire telefonică avută cu premierul nipon Shinzo Abe, Vladimir Putin a cerut ca să se acţioneze ‘calm şi ponderat’.

Potrivit liderului de la Kremlin, aflat în China pentru summitul BRICS, problemele din Peninsula Coreea trebuie soluţionate doar prin ‘mijloace politice şi diplomatice’.

Moscova admite că noul test nuclear al regimului condus de Kim Jong-un ‘torpilează regimul mondial al neproliferării, încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi dreptul internaţional şi creează o ameninţare reală pentru pacea şi stabilitatea regională’.

În dialogul avut cu preşedintele chinez Xi Jinping, Vladimir Putin a atras atenţia că lucrurile pot degenera în ‘haos’.

Prin Ministerul de Externe, România s-a alăturat vocilor indignate, calificând Coreei de Nord drept o nouă ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale.

Phenianul  a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, ceea ce a provocat un seism artifical de 6,3 în nordul țării. Magnitudinea testului a fost estimată la 5,8 şi explozia declanşată a fost de circa 8 ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, potrivit agenţiei de monitorizare geologică NORSAR, cu sediul în Norvegia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Coreea de Nord de ‘comportament destabilizator’.

Testul nord-coreean este un act ‘extrem de regretabil efectuat cu completa sfidare’ a cerinţelor internaţionale, consideră Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Uniunea Europeană susţine că testul reprezintă ‘o provocare gravă’ şi ‘o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale şi internaţionale’.

Şefa diplomaţiei europene a declarat a cerut Coreii de Nord să se implice într-un „dialog” cu scopul de a se obţine „denuclearizarea Peninsulei Coreea”. Federica Mogherini va întâlni cu secretarul general al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare , Lassina Zerbo, şi cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano.

Miniştrii de externe ai UE vor dezbate actula situaţie, săptămâna viitoare, la o reuniune care se va desfăşura la Tallinn, capitala Estoniei.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut înăsprirea sancţiunilor împotriva Phenianului.

În opinia premierul britanic Theresa May, Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să ia în considerare urgent impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord şi să grăbească punerea în aplicare a celor existente.