Coreea de Nord confirmă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

La postul public de televiziune de la Phenian, a fost transmis un anunț oficial, potrivit căruia, testul nuclear a fost un ‘succes total’, fiind vorba de un pas ”semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

A fost cel de-al 6-lea test nuclear din 2003 până în prezent.

Cu câteva ore înainte de anunț, un sesim de 6,3 pe scara Richter s-a înregistrat în Coreea de Nord. Seismologii americani de la United States Geological Survey (USGS) dar și cei din Coreea de Sud, au confirmat că seismul nu a fost unul generat de cauze naturale, ci de om.

Japonia a confirmat că a fost un al 6-lea test nuclear al Coreei de Nord, a spus ministrul de externe japonez.

Testul nuclear vine după ce ieri, potrivit agenției oficiale de presă KCNA din Coreea de Nord, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală, deținută de Phenian.

Potrivit KCNA, Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară„. Dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră„, a spus el, citat de KCNA.

Toată atenția se îndreaptă acum către SUA. Președintele Donald Trump încă nu a avut nici o reacție după ce Coreea de Nord a lansat racheta nucleară.

Este cunoscută însă poziția președintelui american Donald Trump privind testele nucleare ale Phenianului. Ultima oară liderul de la Casa Albă i-a dat un ultimatul omologului său din Coreea de Nord.

„Acest om nu va scăpa nepedespit pentru ceea ce face „, a spus Donald Trump. „Dacă îndrăzneşte să declanşeze o ameninţare sub forma unei ameninţări evidente – ceea ce el face de ani de zile – sau dacă face ceva în ceea ce priveşte orice teritoriu american sau un aliat american, va regreta sincer„,declara preşedintele SUA.

 

Posibil test nuclear în Coreea de Nord

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS