Confidenţialitate

Taxa de 10% pe concediile medicale, eliminată de senatori. Decizia finală se ia în Camera Deputaților | AUDIO

Senatorii au decis să elimine taxa de 10 la sută pe concediile medicale. Taxa a fost introdusă de Guvern la 1 ianuarie. După numeroare critici, reprezentanții PSD și PNL au anunțat pe rând că vor lupta pentru renunțarea la această contribuție la sănătate. Astăzi, amendamentul PNL care prevede anularea taxei a primit susținerea tuturor politicienilor și a fost adoptată de Senat cu 73 de voturi pentru. Decizia finală se va lua în Camera Deputaților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Taxa de 10% pe concediile medicale a fost introdusă de către PNL și PSD. După un val de critici din partea celor afectați de măsură – pacienți oncologici, mame aflate în concediu de creștere a copilului, ambele partide sau străduit să o elimine pentru câteva categorii.

Un amendament propus de liberali prevede eliminarea acesteia a trecut de comisia de muncă din Senat și a fost apoi adoptată în plen.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc: „În momentul în care tu soliciți sprijinul statului pentru că ai o problemă medicală, e nedrept ca statul să-ți ia 10%”

„Pe lângă eliminarea impozitării concediilor medicale a pacienților oncologici mi s-a părut firesc și normal să eliminăm o nedreptate pentru ca concediul de maternitate să nu mai fie impozitat. Nu mai trebuie să fie impozitat nici concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. În momentul în care tu soliciți sprijinul statului pentru că ai o problemă medicală, e nedrept ca statul să-ți ia 10%”, a spus senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

În plenul Senatului, proiectul a primit și susținerea social democraților, care numesc taxa de 10 la sută pe concediul medical o „contribuție la fondul de asigurări de sănătate”

„O Ordonanță extrem de importantă care vine și clarifică o serie întreagă de lucruri. Toate grupurile parlamentare și-au asumat acest amendament care ține de eliminarea contribuției și nu a impozitului – pentru că nu este un impozit, ci o contribuție la fondul de asigurări de sănătate. Cred că este un lucru bun și necesar. Grupul parlamengtar PSD a susținut acest amendament și vom susține întreg proiectul de lege așa cum a fost votat de cele două comisii”, a spus senatorul PSD Ion Rotaru.

Ștefan Pălărie, USR: „Mă și miram de la câți bolnavi de cancer trebuie să tai ca să plătești o pensie specială de 18.000 de lei pentru domnul Nicolae Ciucă”

Opoziția a privit cu ironie faptul că tocmai partidele care au introdus asa numita „taxă pe boală” s-au luptat să o anuleze doar pentru unii pacienți.

„Ordonanța numărul 115 din 2023 ar putea fi numită ușor Ordonanța austerității și a amanetării viitorului României. La Sănătate ați inventat această nenorocită de taxă pe boală. Taxa pe boală tăia inclusiv tăia inclusiv de la bolnavii oncologici, de la mame care își îngrijesc copiii de mă și miram de la câți bolnavi de cancer trebuie să tai ca să plătești o pensie specială de 18.000 de lei pentru domnul Nicolae Ciucă”, a spus senatorul USR Ștefan Pălărie.

Eliminarea taxei pentru concediile medicale va merge la Camera Deputaților pentru votul final

Până în prezent, erau scutite de taxa de 10 % doar persoanele care se aflau în concedii medicale în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale. Eliminarea taxei pentru concediile medicale va merge acum la Camera Deputaților pentru votul final.

Reamintim, taxa a apărut ca urmare a încercării Executivului de a elimina concediile medicale nejustificate. Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de asemenea concedii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primul transplant renal la un copil realizat la Institutul din Cluj: O fetiță de 8 ani a scăpat de dializă după ce mama ei i-a donat un rinichi | AUDIO