Confidenţialitate

Pavel Șușară: Unele tablouri expuse la MNAR, în expoziția Victor Brauner, „falsuri notorii”. Curatorul a fost avertizat „chiar dinăuntrul muzeului că aceste lucrări nu sunt în regulă și că nu trebuie să le expună” | AUDIO

Sunt sau nu și tablouri false printre cele expuse la Muzeul Național de Artă a României? Răspunsul poate veni doar de la experți internaționali specializați în opera pictorului Victor Brauner, spun istoricii și criticii de artă. Doi dintre ei au solicitat Ministerului Culturii o contraexpertiză a tablourilor lui Victor Brauner expuse la Muzeul Național de Artă din București, după ce au constatat că unele lucrări nu sunt autentice. Ministrul Culturii a confirmat că se vor face verificări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Falsuri notorii la limita ridicolului – așa a catalogat istoricul și criticul de artă Pavel Șușară unele dintre tablourile din expoziția dedicată pictorului Victor Brauner, deschisă la Muzeul Național de Artă din București:

„Lucrările în discuție nu au nicio legătură cu pictura. Deci sunt lucrări făcute de cineva care nu știe să picteze, nu știe să țină în mână un penel, nu are instrumentarul elementar pentru o activitate de tipul ăsta. În al doilea rând, sunt niște lucrări cunoscute de două decenii pe piața de artă ca falsuri notorii care tot circulă”, a spus istoricul și criticul de artă Pavel Șușară.

Odată expuse în instituții culturale importante, falsurile devin valoroase, mai spune Pavel Șușară, președintele Asociației Experților și Evaluartorilor de Artă din România.

„Câștigă cel care ulterior va vinde lucrarea, o va valorifica pe piață. Adică, din nimic, un obiect de tipul ăsta ar ajunge un obiect semnificativ”, a adăugat Pavel Șușară.

Un alt istoric de artă, Adrian Buga, a scris pe pagina sa de Facebook că tablourile false ar proveni dintr-o colecție a fostului premier Adrian Năstase. Ambii istorici de artă au cerut Ministerului Culturii să ia măsuri.

„Să invite un expert internațional în opera lui Brauner și îl avem pe Samy Kinge… avem oameni specializați la Pompidou (Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou doin Paris, Franța – n.red.), să aducă să se clarifice această problemă”, a punctat Șușară.

Iată și reacția ministrului  Culturii, Raluca Turcan

„Consider îngrijorător că un om de cultură ajunge în punctul de a ridica un semn de întrebare cu privire la una dintre cele mai credibile instituții muzeale din România. Voi verifica cu specialiști dacă există vreo fărâmă de adevăr”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Muzeul Național de Artă al României a transmis că expoziția Victor Brauner  conține lucrări din colecția muzeelor din România și a unor muzee renumite din Franța și că la selecția acestora s-a ținut cont de autentificări din partea unor experți recunoscuți.

„Curatorul acestei expoziții a fost avertizat chiar dinăuntrul muzeului că aceste lucrări nu sunt în regulă și că nu trebuie să le expună”

Dacă un expert advărat în opera lui Brauner spune că sunt adevărate, eu sunt dispus să îmi fac mea culpa în spațiul public, dar Ministerul Culturii refuză să facă lucrul ăsta, cum și Muzeul Național de Artă refuză să cheme experți internaționali. Curatorul acestei expoziții a fost avertizat chiar dinăuntrul muzeului că aceste lucrări nu sunt în regulă și că nu trebuie să le expună, dar atunci când curatorul este și stăpânul feudal al instituției, cei care au ridicat vocea au primit răspunsuri cuvenite. Li s-a închis gura”, a precizat președintele Asociației Experților și Evaluartorilor de Artă din România.

Europa FM a întrebat-o pe Raluca Turcan dacă din comisia care va analiza tablourile de la Muzeul Național de Artă vor face parte și specialiști străini, însă până la ora difuzării acestei știri, ministrul Culturii nu a răspuns.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Focșani: Maratonistul Ilie Roșu, inițiatorul Maratonului Unirii, a făcut stop cardiac în timp ce alerga cel de-al 293-lea maraton din cariera sa | AUDIO