Confidenţialitate

Svetlana Krakovska: Rădăcinile crizei climatice și ale războiului din Ucraina se găsesc în combustibilii fosili

Svetlana Krakovska, cel mai important om de știință din Ucraina în domeniul climei și șefa delegației grupului de cercetători ucrainieni ai grupului IPCC, spune ca s-a gândit mult la paralela dintre criza climatică și războiul din Ucraina si e clar că rădăcinile acestor două amenințări la adresa umanității se găsesc în combustibilii fosili”, spune Krakovska, citată de The Guardian.

Atât invazia, cât și raportul IPCC au cristalizat pentru Krakovska catastrofa umană, economică și geopolitică a combustibililor fosili. Aproximativ jumătate din populația lumii este acum extrem de vulnerabilă la dezastrele cauzate de arderea combustibililor fosili, asa cum se arată în raportul IPCC, în timp ce puterea militară a Rusiei este susținută de bogățiile obținute din vastele rezerve de petrol și gaze ale țării.

“Arderea petrolului, a gazului și cărbunelui provoacă încălzire globala și impacturi la care trebuie să ne adaptăm. Iar Rusia vinde aceste resurse și folosește banii pentru a cumpăra arme. Alte țări sunt dependente de acești combustibili fosili și se pare ca nu se feresc de ei. Acesta este un război al combustibililor fosili. E clar că nu putem continua să trăim așa, ne vom distruge civilizația”, spune cercetătoarea din Ucraina.

Mama a patru copii, Svetlana Krakovska se afla încă în Kiev, pe măsură ce armata rusă avansează. Ea a refuzat ofertele de a se muta în instituții de cercetare străine.

“Le-am spus oamenilor de știință din alte țări că voi colabora cu ei, dar dintr-o Ucraină independentă și liberă. Nu puteam să fiu într-un alt loc știind că orasul meu este în mâinile acelor barbari”, a spus ea.