Sute de mii de oameni, la o slujbă condusă în Iran de ayatollahul Khamenei

Sute de mii de oameni participă în Iran la prima slujbă publică din ultimii opt ani condusă de liderul suprem religios, ayatollahul Ali Khamenei. Evenimentul are loc în contextul acutizării conflictului cu Statele Unite şi al doborârii avionului civil ucrainean soldat cu moartea a 176 de persoane, acum mai bine de o săptămână.

Decizia ayatollahul Ali Khamenei de a predica are loc în condiţiile în care doborârea avionului civil ucrainean de către armata iraniană a fost ascunsă iniţial şi a dus la proteste în mai multe oraşe, oamenii cerând retragerea liderului suprem religios din prima linie a politicii iraniene.

Ayatollahul a ţinut să le transmită protestatarilor că deşi preşedintele SUA le spune că îi încurajează, el îi va trăda pe iranieni.

Liderul religios a explicat şi atacul armatei iraniene asupra a două baze din Irak, în care se află militari americani, ca răspuns la uciderea de către armata SUA a generalului Qassem Soleimani.

“O asemenea putere spirituală, de a da o astfel de palmă inamicului, e o putere dată de divinitate”, a spus liderul religios.

Între timp, Armata americană a anunțat că 11 militari au fost răniţi în urma atacului cu rachete lansat pe 8 ianuarie de Iran împotriva uneia dintre bazele din Irak. Iniţial, autoritățile de la Washington au susținut că nimeni nu a fost rănit în urma respectivului atac.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS