”Sus cortina!”: MEIN KAMPF revine la Teatrul Național Cluj-Napoca din 26 ianuarie/ Anca Hanu dă viață găinușei Mizzi

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă MEIN KAMPF, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă. Spectacolul montat la Teatrul Național din Cluj-Napoca de regizorul Alexandru Dabija se reia de marți, 26 ianuarie. Până atunci, luni, 18 ianuarie, actrița Anca Hanu ne vorbește despre rolul inedit pe care îl interpretează în acest spectacol, găinușa Mizzi. Ora 16.50, în rubrica ”Sus cortina!”, la Europa FM.

 

MEIN KAMPF este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui. Teatrul Național Cluj-Napoca

 

Anca Hanu în dialog cu Iorgu Ianuși despre găinușa Mizzi:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Hanu, găinușa Mizzi din ”Mein Kampf”: ”Ți se face pielea de găină!”

Într-un interviu acordat Europa FM, Anca Hanu spune că are anumite ”slăbiciuni” când vine vorba de personajele pe care le interpretează. Între acestea, găinușa Mizzi din ”Mein Kampf”.

„Este, este! Da, mi-e foarte dragă Mizzi și am lucrat cu mare drag cu domnul Alexandru Dabija!”

Cum a fost întâlnirea cu Mizzi?

Păi, la prima întâlnire cu domnul Dabija în vederea montării ”Mein Kampf”, s-au împărțit treburile. Adică, tu ești cutare, tu ești cutare… Mie mi-a zis domnul Dabija: ” Tu ai ceva foarte greu de jucat”. Îți dai seama că, na….(râde). Te faci tot, așa… Ți se face pielea de găină (râde). Și zic: ”Doamne, Dumnezeule, oare ce o fi? Oare ce mi se mai pregătește?”.  Zice: ”Ai de jucat o găină!”. În capul meu era așa: ”Boon, foarte tare…Dar cum fac eu asta? Adică….”. Evident, simbolul e mult mai puternic decât imitatul unei găini, propriu-zis. Personajul cântă, cotcodăcește. De vorbit,ea vorbește doar când cântă, acest lucru mi se pare foarte tare! Încet, încet, s-a conturat o găinușă care e parte din poveste.

Mizzi are mai multe intrări pe scenă intervine în această poveste a lui Hitler, un tânăr lipsit de talent la pictură, ajuns într-un azil de noapte din Viena, care speră să aibă o carieră artistică.

Cum v-ați obșinuit, ca la toate spectacolele domnului Dabija montate pe muzica Adei Milea, cântecele vin ca un pârâiaș care se străbate munții. Vine din munți, o ia printre pietre, poate, poate… Cumva paralel și, totuși, intersectându-se cu povestea.

Anca Hanu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


Mein Kampf 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEIN KAMPF

 de George Tabori

traducere de Alexandru Al. Şahighian

 regia: Alexandru Dabija 

scenografia: Carmencita Brojboiu

dramaturgia: Cătălin Ștefănescu

muzica: Ada Milea ,  Anca Hanu

asistent de regie: Leta Popescu

asistent de scenografie: Cătălin Bocîrnea

maestru de lumini: Jenel Moldovan

 

Distribuţia:

Schlomo Herzl: Ionuţ Caras

Zweizl: Cristian Grosu

Dreizl: Radu Lărgeanu

Lobkowitz: Cătălin Herlo

Drinkowitz: Silvius Iorga

Hitler: Sorin Leoveanu

Himmlisch Heinrich: Matei Rotaru

Gretchen: Angelica Nicoară

Handchen: Romina Merei  /  Diana Buluga

Fretchen: Patricia Brad

Mizzi, o găină: Anca Hanu

Doamna-cu-coasa: Ramona Dumitrean

Leopold, șoferul Doamnei-cu-coasa: Cristian Rigman

Dina, secretara Doamnei-cu-coasa: Alexandra Tarce


Amănunte despre spectacolul ”APOLODOR” cu Ada Milea, Anca Hanu – AICI.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS