Confidenţialitate

Surse: Ce prevede draftul proiectului de OUG care vizează tăierea de cheltuieli pentru ca România să se încadreze în ținta de deficit bugetar. Boloș: „Noi măsuri doar pentru sectorul public” | AUDIO

Fără concerte, festivaluri și evenimente sportive organizate din banii primăriilor – asta prevede un proiect de ordonanță de urgență la Guvern. Totuși – executivul îi lasă pe edili să organizeze ”zilele orașului sau comunei” și concertele de sfârșit de an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul vrea să taie cât mai repede din cheltuieli până la finalul anului ca să se încadreze în ținta de deficit bugetar: 4,4 la sută din PIB.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență consultat de Europa FM, executivul vrea să limiteze cheltuielile autorităților locale: fără mobilă nouă, fără contracte noi de achiziții, de consultață sau studii și cercetări.

Iar primăriile nu vor mai avea voie să plătească pentru organizarea de festivalurii, concerte și alte evenmimente de la data intrării în vigoare a ordonanței. Totuși – vor putea organiza zilele comunei sau orașului și concertele de revelion.

„Sunt noi măsuri, dar pentru sectorul public și doar pentru cheltuieli publice, nu are treabă cu mediul privat și nu are nimeni de suferit din mediul privat”, spune ministrul de Finanțe Marcel Boloș.

O ratare a țintei de deficit pentru anul în curs ar putea duce la suspendarea fondurilor europene, mai avertizează acesta

„Ce ar însemna ca România anul viitor să aibă 5000 de șantiere fără fonduri europene. Nu cred că ar fi de bun augur fiind un an care totuși este un an sensibil din punct de vedere al alegerilor”, mai spune Marcel Boloș.

Draftul proiectului pentru reducerea cheltuielilor bugetare mai prevede și amânarea unor plăți, cum ar fi titlurile de plată emise de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților sau drepturi salariale prevăzute prin hotărâri judecătorești și neplătite până la data intrării în vigoare a ordonanței. Aceste plăți vor fi reluate anul viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Venit suplimentar de peste 6 miliarde de lei pentru statul romn în contextul modificării Codului Fiscal | AUDIO