Confidenţialitate

Supracontrol la Ministerul Sănătății

Premierul Dacian Cioloș a dispus măsuri urgente în scandalul dezinfectanților.

Considerând că sănătatea este prioritatea numărul 1 a guvernării sale, șeful cabinetului a dispus un supracontrol la Ministerul Sănătății.

Vor fi reverificate atât rezultatele testelor făcute la dezinfectanți cât și modul în care s-au respectat criteriile de utilizare a acestor substanțe în spitale.

Premierul a dispus aceste noi controale după ce miercuri, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, susținea că din totalul de 3.500 de probe recoltate din spitale, în doar 5% din cazuri dezinfectanții nu și-au dovedit eficacitatea.

Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Suciu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul dezinfectanţilor din spitale, Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Guvernul va rezolva și problema inexistenței unui laborator acreditat care să verifice compoziţia produselor folosite pentru dezinfectarea spitalelor.

În prezent, nu există nicio prevedere legislativă care să oblige autorităţile să le testeze în laborator.

Ministerul sănătății a  ordonat  testarea produselor dezinfectante folosite de spitale  în laboratoarele  propriilor unități sanitare și ale DSP-ului, adică ei s-au controlat tot pe ei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scandalul a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit că dezinfectanţii furnizaţi spitalelor de firma Hexi Pharma sunt diluați, deci, ineficienți. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de firmă au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.