Confidenţialitate

Cătălin Tolontan a spus în Deşteptarea concluziile după probele de laborator cu dezinfectantul folosit în 2.000 de săli de operație din România

“Suprasept” e un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale. Dacă autorităţile au declarat că testele sunt foarte costisitoare şi de aceea nu le-au făcut, Cătălin Tolontan a spus în Deşteptarea că a plătit aproximativ 800 de lei pentru ele iar concluziile sunt năucitoare.

“Rezultatele testului independent pe care l-am ridicat ieri de la laboratorul Institutului de stat ICECHIM depășesc cele mai negre așteptări”, scrie Tolontan şi pe blogul său.

“În Suprasept, substanța activă glutaraldehidă este diluată de 10 ori. Iar substanța activă clorură de didecildimetil amoniu este diluată cu 30%”, arată analizele comandate de GSP la laboratorul ICECHIM, care aparține de Ministerul Educației.

“Sunt exact 9 ani în care Ministerul Sănătății a semnat 796 de contracte cu firma Hexi Pharma care livrează biocizi în peste 350 de spitale din 40 de județe fără ca nicio autoritate să controleze vreodată concentrația produselor! Pentru nici o firmă.

Din cauza lipsei de cereri de analize, unele laboratoare au dispărut. Nu ICECHIM, care doar s-a restrâns”, completează jurnalistul.

Cătălin Tolontan în direct în Deşteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.