Confidenţialitate

SUA: Trezoreria va împrumuta trei mii de miliarde de dolari în T2

SUA au anunțat că vor să împrumute o sumă record, de 3.000 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe fondul cheltuielilor în creștere din cauza epidemiei de coronavirus, relatează BBC.

Suma este de peste cinci ori mai mare decât recordul trimestrial anterior, stabilit la apogeul crizei financiare din 2008.

În tot anul 2019, Statele Unite au împrumutat 1.280 de miliarde de dolari. Totalul datoriei guvernamentale americane este acum de aproape 25.000 de miliarde de dolari.

SUA se împrumută prin vânzarea de obligațiuni guvernamentale. Istoric, statul american s-a bucurat de rate ale dobânzilor relativ mici, deoarece datoriile sale sunt considerate ca riscuri relativ reduse de investitorii din întreaga lume.

Dar chiar înainte de coronavirus, datoria țării a urcat până la niveluri pe care mulți economiști o consideră riscantă pentru creșterea pe termen lung.

Biroul bugetar al Congresului american a estimat, luna trecută, că deficitul bugetar va atinge 3.700 de miliarde de dolari anul acesta, în timp ce datoria națională a crescut peste 100% din PIB.

Deocamdată, ratele scăzute sugerează apetitul investitorilor pentru datoria SUA, ceea ce permite o creștere a împrumuturilor, a spus Alan Blinder, profesor de economie și afaceri publice la Universitatea Princeton.