SUA refuza ză înapoieze Golful Guantanamo Cubei

Statele Unite ale Americii și Cuba au reluat ieri în mod oficial relațiile diplomatice după mai bine de 5 decenii de întrerupere a legăturilor, însă americanii nu vor renunța la controlul teritoriilor pe care se află închisoarea de la Guantanamo și baza navală din sud- estul insulei.

Ieri, ministrul de Externe al Cubei, Bruno Rodriguez, a declarat la Departamentul de Stat că țara sa ar trebui să recapete controlul asupra teritoriilor ocupate de americani, însă SUA nu are de gând deocamdată, să închidă cele două mari obiective.

Statele Unite ocupă Golful Guantanamo din Cuba încă din 1903 când cele două țări au semnat un tratat. Atunci, SUA au primit drept permanent de închiriere a golfului.  Aici, americanii au construit o închisoare militară, unde au fost aduși suspecții de terorism din Orientul Mijlociu și mai ales din Afganistan, după atacul de la 11 septembrie 2011. Guvernul cubanez actual consideră însă acum că prezența americană în Golful Guantanamo nu mai este oportună, mai ales că tratatul din 1903 ar fi fost semnat sum amenințarea forței. Casa Albă a anunțat în acest an de mai multe ori că președintele Barak Obama nu dorește nici închiderea închisorii, deși a semnat un ordin în acest sens, iar numărul deținuților a fost mult redus în ultimii ani și nici baza navală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS