Confidenţialitate

SUA: Curtea Supremă a limitat capacitatea Guvernului american de a acționa în lupta cu încălzirea globală | AUDIO

În Statele Unite ale Americii, Curtea Supremă a complicat lupta cu încălzirea globală, după ce a limitat capacitatea guvernului federal american de a acționa în acest domeniu.

Curtea Supremă a Statelor Unite, unde majoritatea celor 9 judecători sunt conservatori, a limitat autoritatea Agenţiei Guvernamentale de Protecţie a Mediului (EPA) în privința emisiilor poluante ale centralelor electrice pe carbune.

Înalta Curte a stabilit că EPA nu poate emite norme generale care să reglementeze emisiile provenite de la aceste centrale pe carbune deja construite și care produc aproape o cincime din energia electrică a acestei țări.

Hotărârea – adoptată prin majoritatea celor 6 judecători conservatori ai Curții – nu contestă ca trebuie stabilite limite pentru emisiile de carbon, măsură pe care o consideră „adecvată crizei actuale”.

Dar neagă competenţa EPA de a reglementa la acest capitol în baza legii Aerului Curat, pe care Statele Unite au adoptat-o acum aproape 60 ani.

Cei 3 colegi progresiști s-au disociat de aceasta decizie – pe care o consideră „înfricoșătoare”. Cei 3 au emis o opinie divergentă în care afirmă că Instanţa Supremă văduvește Agenția de Mediu de puterea pe care i-o dăduse Congresul american ca să poată lupta cu cea mai mare provocare de mediu a momentului.

Casa Albă a denunțat imediat o decizie „devastatoare” și a cerut Congresului să „pună America pe calea unui viitor energetic mai curat și mai sigur”.

Înalta Curte a Statelor Unite a complicat lupta cu încălzirea globala prin această hotărâre luată în ultima zi a unei sesiuni ce va rămâne în istorie – una care a văzut de asemenea sfârșitul dreptului la avort și întărirea dreptului la arme de foc în Statele Unite.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Poluarea aduce pensionarea anticipată. Legea care extinde categoriile de persoane care se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, fără penalizare, a fost promulgată | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.