Confidenţialitate

Milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul la avort după ce Curtea Supremă a anulat Hotărârea Roe vs. Wade

Curtea Supremă de Justiție din SUA a anulat cauza Roe vs. Wade, punând capăt la aproape jumătate de secol de drept la avort în Statele Unite, scrie The Guardian. Fostul președinte, Barak Obama, a scris pe Twitter că este „un atac la libertatea esențială a milioane de americani”. Joe Biden este așteptat să susțină o conferință de presă pe această temă.

UPDATE 18:12. Michelle Obama: Mi se frânge sufletul

„Inima mea este frântă. Mi se frânge sufletul pentru toate persoanele din această țară care și-au pierdut dreptul fundamental de a lua decizii informate pentru propriile lor corpuri”.

 

UPDATE 18:01. Nancy Pelosi, despre decizia istorică a Curții Supreme SUA

„Astăzi, Curtea Supremă controlată de republicani a atins obiectivul întunecat și extremist al Partidului Republican de a elimina dreptul femeilor de a lua propriile decizii privind sănătatea reproducerii”, a scris Nancy Pelosi pe Twitter.

 

UPDATE 17:53. Președintele Joe Biden se va adresa americanilor

„Președintele Joe Biden se va adresa americanilor după decizia Curții Constituționale. Rămâne de văzut când va susține discursul, dar Casa Albă s-a pregătit pentru aceast lucru”, a scris pe Twitter Kaitlan Collins, corespondent șef CNN la Casa Albă.

 

UPDATE 17:45. Oamenii protestează în fața Curții Supreme în aceste momente

Americanii s-au adunat în fața Curții Supreme pentru a protesta.

 

Știre inițială

Milioane de femei din Statele Unite ale Americii își vor pierde dreptul legal la avort după ce Curtea Supremă a anulat Hotărârea Roe vs. Wade.

Instanța Supremă a respins decizia, după ce, la începutul lunii mai, un document a sugerat că ar fi în favoarea acestui lucru.

Reacția lui Barack Obama

Barack Obama, fostul președinte al SUA, a condamnat decizia Curții Supreme afirmând că este „un atac la libertatea esențială a milioane de americani”.

„Astăzi, Curtea Supremă nu numai că a anulat aproape 50 de ani de precedente, dar a lăsat cea mai personală decizie pe care o poate lua cineva la cheremul politicienilor și al ideologilor – atacând libertățile esențiale a milioane de americani”, a scris Barack Obama pe Twitter.

 

Sursa foto: Shutterstock