Confidenţialitate

SUA: Cei mai mulți americani, solidari cu demonstrațiile contra rasismului

Majoritatea americanilor sunt solidari cu protestele care au loc la nivel naţional în SUA în legătură cu moartea în arestul poliţiei a unui bărbat de culoare neînarmat şi dezaprobă reacţia preşedintelui Donald Trump la tulburări, relevă un sondaj de opinie Reuters/Ipsos.

Demonstraţiile, dintre care unele au devenit violente, au început săptămâna trecută. La 25 mai, un poliţist din Minneapolis a fost filmat apăsându-l cu genunchiul pe gât pe George Floyd timp de aproape nouă minute, chiar şi după ce victima a părut să îşi piardă cunoştinţa. Poliţistul a fost inculpat pentru omor.

Conform sondajului efectuat luni şi marţi, 64% dintre americani adulţi “sunt solidari cu persoanele care protestează acum”, în timp ce 27% şi-au exprimat dezaprobarea şi 9% s-au declarat indecişi.

Cifrele relevă riscurile politice pentru Donald Trump, care a adoptat o poziţie dură faţă de proteste şi a ameninţat să desfăşoare armata pentru a combate violenţele. Liderul republican de la Casa Albă se va confrunta cu democratul Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Peste 55% dintre americani au spus că dezaprobă modul în care Trump gestionează protestele. Numai o treime aprobă acţiunile sale în contextul manifestaţiilor, un procent sub nivelul de aprobare, de 39%, a activităţii sale generale ca preşedinte.

Un alt sondaj Reuters/Ipsos arată că avansul lui Biden în faţa lui Trump în rândul votanţilor înregistraţi a crescut la 10 puncte procentuale, cea mai mare diferenţă de când fostul vicepreşedinte a devenit în aprilie probabilul candidat al Partidului Democrat la Casa Albă.

Astfel, 47% dintre votanţii înregistraţi spun că intenţionează să voteze cu Biden la scrutinul de la 3 noiembrie, comparativ cu 37% pentru Trump.

De două ori mai mulţi votanţi independenţi au spus că dezaprobă reacţia lui Trump la proteste. Chiar şi printre republicani, numai 67% au afirmat că aprobă felul în care el a răspuns la situaţia actuală, un procent semnificativ mai mic decât nivelul de 82% care apreciază activitatea sa în general la Casa Albă.

Sondajul Reuters/Ipsos privind protestele a fost realizat online, în engleză, în întreaga ţară şi a adunat răspunsuri de la 1.004 americani adulţi. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 4 puncte procentuale.

Realizat tot luni şi marţi, sondajul privind activitatea generală a lui Trump şi alegerile din noiembrie a adunat răspunsuri de la 1.113 americani adulţi şi are o marjă de eroare de plus/minus 3 puncte procentuale.