Confidenţialitate

SUA: Avril Haines, prima femeie care conduce comunitatea de informaţii

Noul preşedinte al SUA, democratul Joe Biden, a desemnat-o pe Avril Haines în funcţia de director pentru informaţii naţionale, prima femeie care va prelua misiunea, un post creat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

În vârstă de 51 de ani, fost director adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în perioada 2013-2015, Avril Haines va superviza şi va coordona activităţile CIA, Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) şi altor 15 agenţii cu competenţe în domeniul intelligence.

În timpul audierii sale în faţa unei comisii senatoriale, ea a promis să rămână apolitică şi să restabilească încrederea în serviciile de informaţii externe, ţinta frecventă a criticilor fostului președinte republican Donald Trump.

Avril Haines a indicat că va coopera cu anchetatorii pentru a afla dacă manifestanţii care au pătruns în sediul Congresului în 6 ianuarie au fost influenţaţi de o ţară străină.

Răspunzând unei întrebări privind eventualul rol al Moscovei, ea a spus că în trecut a constatat ”folosirea de către Rusia a unor măsuri active şi campanii de influenţare pentru a exacerba anumite divizări ale acestei ţări şi pentru a promova extremismul”. Ea promisese, printre altele, o abordare ”agresivă” faţă de China şi că va face public un raport asupra asasinării în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi, la Istanbul.