Confidenţialitate

Studiu: Vaccinul anti-HPV reduce cazurile de cancer de col uterin cu aproape 90% | AUDIO

Vaccinul anti-HPV reduce cu aproape 90% cazurile de cancer de col uterin, arată primele date ale unui studiu publicat în revista The Lancet. Cercetătorii britanici spun că vaccinul salvează vieți, iar persoanele imunizate ar putea face mai rar testul Papanicolau.

Studiul realizat de oameni de știință din Marea Britanie a urmărit ce s-a întâmplat după ce vaccinul anti-HPV a fost introdus, în 2008, pentru fetele cu vârsta între 11 și 13 ani din Anglia. Fetele au acum peste 24 de ani.

Potrivit BBC, studiul a arătat atât o scădere în apariția leziunilor precanceroase provocate de Virusul Papilloma Uman cât și o reducere cu 87% a cazurilor de cancer de col uterin.

Astfel, programul de vaccinare anti-HPV din Marea Britanie, care din 2019 i-a vizat și pe băieți, a prevenit apariția a 450 de cazuri de cancer și a peste 17 mii de cazuri de leziuni precanceroase.

Cercetătorii au catalogat aceste rezultate ca fiind istorice și spun că testul Papanicolau, care în Marea Britanie se face o dată la 3 sau chiar 5 ani, ar putea fi efectuat mai rar de către persoanele vaccinate. România are cea mai mare rată de incidență și de mortalitate cauzată de cancerul de col uterin provocat de Virusul Papilloma Uman.

Ministerul Sănătății a extins vaccinarea gratuită pentru fete până la vârsta de 18 ani, față de 14 cât era inițial și intenționează ca programul de vaccinare să-i vizeze și pe băieți. Statul a achiziționat anul acesta 40 de mii de doze de vaccin împotriva HPV, dar sunt încă mulți copii pe listele de așteptare de la cabinetele medicilor de familie.

Sursa foto: Unsplash / Markus Spiske

Citește și: Marea Britanie este prima țară din lume care aprobă Molnupiravir, pastila anti-COVID de la Merck | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.