Confidenţialitate

Studiu: 6 din 10 europeni nu se simt reprezentați de politicieni. Corupția, încă răspândită | AUDIO

Şase din zece cetăţeni ai Uniunii Europene sunt de părere că politicienilor şi partidelor nu le pasă de ei, arată un sondaj realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

De asemenea, ancheta sociologică evidențiază o acceptare răspândită a corupţiei. În Franța, spre exemplu, aproape jumătate dintre persoanele intervievate au recunoscut că mita este o opţiune pentru rezolvarea lucrurilor.

73% din rândul europenilor care se confruntă cu probleme materiale se simt neglijaţi de politica tradiţională.

O treime dintre respondenţi afirmă că drepturile omului servesc doar celor care nu le merită, precum criminali şi terorişti. Elena Calistru de la asociația Funky Citizens este de părere că aceste cifre arată că percepția asupra ceea ce ănseamnă drepturile omului s-a modificat:

Dacă acum 50 de ani, erau importante drepturi ce țin de egalitate, nediscriminare, acces la educație, în aceste momente, foarte mulți tineri mai ales vorbesc de dreptul de acces la aer curat, la un mediu sănătos. Sunt semnale că drepturile omului înseamnă un concept în evoluție. Arată că noi eșuăm ca societate în a răspunde aspirațiilor unei noi generații. 

Mai mult de o treime dintre respondenţi au spus că este acceptabil să ofere e favoruri pentru a-şi asigura un serviciu necesar rapid.

În Slovacia şi Republica Cehă, 60% dintre cei intervievați au recunoscut că mira este o soluție în anumite situații.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene  a analizat răspunsurile a 35.000 de persoane din ţările Uniunii Europene, precum şi din Macedonia de Nord şi Regatul Unit.

Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie – octombrie 2019.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu