Steaua baletului mondial Alina Cojocaru anunță că nu va mai dansa în România

Una din cele mai valoroase 10 balerine din istorie, Alina Cojocaru anunță că nu va mai dansa în România, după ce Johan Kobborg a fost îndepărtat de la conducerea Operei Naționale de la București.

Într-un mesaj postat pe twitter aseară, Alina Cojocaru își anunță fanii că decizia va fi valabilă până când Kobborg va putea conduce din nou Baletul de la Operă.

În acest weekend, la Opera Națională, ar trebui să aibă loc două reprezentanții ale spectacolului Manon, la cel de duminică, în rolul principal, urmând să danseze Alina Cojocaru.

Celebra balerină a scris pe twitter că nu a fost contactată de noua conducere.

În același timp, surse din cadrul Corpului de balet au declarat pentru Europa FM că de luni, dansatorii nu mai repetă, iar partiparea lor la spectacole este incertă fără  Johan Kobborg.

Luni, prim balerina Marina Minoiu a declarat pentru Europa FM :”Mulți dintre dansatori au refuzat să mai repete și să mai aibă orice fel de activitate, asta mă include și pe mine. Noi nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat, iar compania a avut niște rezultate deosebite datorită lui  Johan Kobborg și întregii echipe care a fost până acum, iar odată cu plecarea lui și noi am decis să încetăm orice fel de activitate.”

coj

Mesajul de retragere a Alinei Cojocaru dar și vestea îndepărtării lui Johan Kobborg de la conducerea Operei Naționale fac deja înconjurul lumii, mai mulți jurnaliști de la publicațiile de specialitate declarându-se șocați de ce se întâmplă la București.

”Cu o completă și șocantă lipsă de respect pentru reputația internațională a lui Kobborg de prim balerin, coregraf și director, Opera Națională București l-a pus pe Kobborg pe lista celor care compun corpul de balet. Un asemenea tratament lipsit de respect pentru o persoană care a crescut valoarea și recunoașterea companiei este scandalos”, scrie Dance Europe.Untitled

Noul director al Operei Naționale, Tiberiu Soare, numit recent de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, în această funcție, a decis  că celebrul coregraf și balerin Johan Kobborg nu poate fi director artistic, pe motiv că funcția nu este în organigramă.

Între timp, alte publicații anunță participarea ,,starurilor,, Alina Cojocaru și Johan Kobborg, în calitate de invitați de onoare, la Baletul Național din Sydney.

invitatie AustraliaSimțindu-se umilit de postura în care a ajuns, celebru balerin danez a scris în această dimineață pe Facebook că atunci când a preluat postul de la București, a găsit o companie de balet condusă cu frică și teroare și crede că și de acum se poate întâmpla  același lucru.

”Reacția mea nu este despre titlu sau funcţie.  Le pot permite să mă umiliească public, dar nu pot privi cum distrug credinţa atâtor oameni frumoşi”, a scris Johan Kobborg în finalul mesajului către dansatori și cei care îl susțin, lăsând să se înțeleagă că va pleca din România.

mesaj JK

După preluarea conducerii Companiei de balet de către  Johan Kobborg, la București au venit balerini, coregrafi și regizori din toate colțurile lumii, ceea ce a dus la creșterea vizibilității Operei Naționale, dar și la dublarea încăsărilor din vânzarea biletelor.

Europa FM i-a solicitat marți ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, un punct de vedere însă acesta nu ne-a răspuns.

El a declarat în schimb pentru agenția news.ro că l-a invitat la discuții pe Johan Kobborg însă acesta nu a răspuns invitației.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS