Confidenţialitate

Statul ar putea oferi tinerelor fără posibilități din România vouchere pentru achiziționarea absorbantelor | AUDIO

100 de mii de adolescente de peste 10 ani și tinere fără posibilități materiale mari ar putea primi, din partea statului, vouchere în valoare de 15 lei, pentru a-și cumpăra absorbante în fiecare lună.

Cel puțin așa prevede un proiect de lege aflat în circuitul parlamentar și care a fost deja aprobat de mai multe comisii, inițiat de deputata (USR) Oana Țoiu.

Cristina Vasilescu de la Organizația Neguvernamentală Pe Stop este una dintre persoanele care au consiliat-o pe deputata care a depus proiectul de lege la Parlament.

„Întâlnim persoane care au de ales între a-și cumpăra un pachet cu absorbante, care într-adevăr nu e scump, și ceva de mâncare. Sau, mai rău, de ales între a-și cumpăra un pachet de absorbante și a da de mâncare copiilor și întotdeauna vor alege să cumpere mâncare copiilor. Iar pentru ele improvizează soluții care nu sunt deloc igienice și care le pun în pericol sănătatea”, a spus Cristina Vasilescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Atât deputata Oana Țoiu cât și Cristina Vasilescu spun că acordarea voucherelor pentru absorbante ar ajuta multe fete sărace să nu lipsească de la școală în zilele în care au menstruație.

„Sărăcia menstruală este o fațetă a sărăciei care afectează fetele și femeile și din păcate este adesea, pe cât de invizibilă, pe atât de dramatică. Are un impact masiv cumulat asupra capacității fetelor și femeilor, mai ales din medii vulnerabile, de a se integra în viața socială și de a avea parte de educația pe care o merită. Așa că ne bucurăm foarte mult că legea pentru care ne-am consultat își parcurge drumul în Parlament și sperăm să fie aprobată cât mai repede posibil”, a mai spus Cristian Vasilescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În septembrie, Oana Țoiu a coprezidat o conferinţă între comisiile parlamentare din Noua Zeelandă şi Camera Deputaţilor din România, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

Noua Zeelandă extinde în 2021 soluția produselor gratuite în școli, în urma unei experiențe de tip program-pilot. România va lua exemplu de la Noua Zeelandă și va derula un proiect-pilot cu viceprimarul Sectorului 6, Mihaela Ștefan, în paralel cu dezbaterile parlamentare.

Urmează să fie dezbătută în Comisia pentru buget și să fie reluată în Comisia pentru învățământ, acolo unde au ridicat obiecții legate de lipsa definiției legale a noțiunii „fată”. Proiectul prevede implementarea din toamna anului viitor, astfel încât să fie inclus în proiectul din anul 2022, cu impact minim, dar și pentru a avea timpul necesar pregătirii logistice prin schimburile cu alte țări, notează Agerpres.

Un studiu Eurostat arată că dintre copiii din Uniunea Europeană, copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială – 41% dintre aceștia.

INS arată că din totalul de 10.041.000 de femei din România, 4.585.018 sunt femei fertile, cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. În plus, studiul mai arată că există o corelație între sărăcie și lipsa accesului la produsele de igienă, iar acest lucru se răsfrânge și asupra a peste 350.000 de fete aflate în pubertate și adolscență.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Cluj-Napoca: Primăria și o societate comercială, obligate să plătească daune de 15.000 de euro unui tânăr accidentat într-un parc din oraș

Autor: Anca Grădinaru