Statuia „Împăratului Traian” va fi luată din faţa Muzeului Naţional de Istorie, pentru restaurare

Statuia „Împăratului Traian” va fi luată din faţa Muzeului Naţional de Istorie, pentru lucrări de restaurare, anunţă Primăria Capitalei.

„Având în vedere faptul că statuia «Împăratului Traian» a fost vandalizată în cursul acestei luni, Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), a dispus efectuarea unor intervenţii de urgenţă pentru remontarea elementului artistic care fusese rupt (coada lupoaicei). Cu acest prilej, specialiştii care au realizat expertiza monumentului au constatat că lipsesc elemente din structura de rezistenţă, iar altele sunt degradate, motiv pentru care AMPT a decis efectuarea unor lucrări de restaurare în regim de urgenţă. Aceste operaţiuni necesită transportarea statuii în atelier pentru a garanta siguranţa cetăţenilor aflaţi în proximitatea lucrărilor”, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă.

Pe 29 septembrie, Primăria a anunţat că monumentul fusese vandalizat, coada Lupoaicei, parte componentă a statuii, fiind ruptă.

Elementul artistic a fost recuperat ulterior de un poliţist de la Secţia 10 Poliţie, care l-a predat Jandarmeriei Române, instituţie care se coupă cu paza la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Monumentul „Împăratul Traian„, al căruit autor este Vasile Gorduz, a fost realizat în dublu exemplar la Sevilla, Spania, şi Bucureşti a fost amplasat în anul 2011 pe Calea Victoriei, pe scările Muzeului Naţional de Istorie a României.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS