Confidenţialitate

Stare de alertă energetică în Republica Moldova

Republica Moldova a declarat stare de alertă în sectorul energetic, miercuri, pentru a evita o eventuală criză. Cetățenii nu vor fi afectați de decizie.

Starea de alertă le va permite autorităților să ia anumite măsuri, cum ar fi scoaterea unei cantități de păcură din rezerva de stat.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a decis miercuri să declare stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză.

Potrivit agenției Unimedia, în starea de alertă toate instituţiile din domeniul energetic vor avea sarcini clare: se va elibera păcură din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, iar societatea Energocom este mandatată să iniţieze negocieri cu statele vecine privind resursele alternative.

Cât despre gazele rusești, Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spânu, a declarat că „Preţul propus de partea rusă nu este acceptabil pentru Republica Moldova”.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să crească livrările de gaze către Europa dacă aceasta o va cere, respingând sugestiile că Moscova ar limita aceste livrări din motive politice. El a solicitat, însă, ţărilor europene să încheie cu Gazprom contracte pe termen lung.

FOTO: Inquam Photos / Adel Al-Haddad