Confidenţialitate

SRI face glume de 1 aprilie, pe Facebook

Serviciul Român de Informaţii mulţumeşte, luni, pe pagina sa de Facebook, Ambasadei Suediei la Bucureşti pentru „noul accesoriu obligatoriu al codului vestimentar“ al agenţilor săi. Este vorba despre un set de lentile de contact albastre, o referinţă la expresia „băieţii cu ochi albaştri“ folosită adesea când se vorbeşte despre agenţii serviciului secret.

Postarea de pe Facebook, însoţită de mesajul că este vorba de o glumă 1 Aprilie, este o replică la un mesaj de publicat de Ambasada Suediei la Bucureşti pe 26 martie, de ziua SRI: „Către «Băieţii blonzi cu ochi albaştri» de la: Băieţii blonzi cu ochi albaştri. La mulţi ani!“

La rândul său, Ministerul Apărării Naţionale scrie, pe Facebook, că “Armata devine de astăzi obligatorie‼ Începem săptămâna în forță cu o veste mult aşteptată.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 vor primi toate detaliile în timp util.”

Deşi şi asta poate părea o glumă, face referire la proiectul pentru modificarea şi completarea “Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare” pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Cu aceste noi reglementări, cu toate că nu reintroduce serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, MApN vrea să schimbe modul în care se va institui şi gestiona această rezervă strategică de personal.

În proiectul de lege, serviciul militar obligatoriu va fi redenumit ca “serviciul militar pe bază de conscripţie”. Propunerea legislativă creionează şi modul în care se face mobilizarea persoanelor pentru a face acest serviciu obligatoriu.

“Serviciul militar pe bază de conscripţie se îndeplineşte de către cetăţenii încorporabili pe timpul stării de asediu, al stării de mobilizare şi al stării de război, în condiţiile instituirii obligativităţii executării serviciului militar, potrivit legii”, se arată în propunerea legislativă.

În document se precizează că militarii conscripţi pot avea grad de soldat, fruntaş sau, cel mult, caporal şi că serviciul “începe la data încorporării şi se termină la data încetării stării de asediu, a demobilizării sau a trecerii în rezervă, după caz”.