Confidenţialitate

Speriați de creșterea ROBOR, tot mai mulți români care au credit prin „Prima Casă” cer să treacă la IRCC

Cu ratele în continuă creștere, peste 10.000 de oameni care au luat credit prin programul „Prima Casă” au cerut să treacă de la ROBOR la IRCC din mai până în prezent. Ambii indici au crescut în ultimele luni.

Dintre cele peste 10.000 de solicitări, aproximativ 9.300 au fost deja aprobate, anunță Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Alte 800 de cereri sunt în lucru și urmează să fie aprobate în cel mai scurt timp.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate costurile la majoritatea creditelor în lei, a tot crescut de la începutul anului.

În ianuarie era puțin peste 3%, acum a ajuns aproape la 8%, cel mai mare nivel din februarie 2010. Ratele românilor au crescut între timp cu sute de lei.

IRCC, Indice de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor, a fost introdus la creditele în lei cu dobândă variabilă luate din mai 2019. Spre deosebire de ROBOR, care se actualizează zilnic, IRCC este calculat la 3 luni. Și valoarea acestui indice a crescut, a ajuns la 2,65%.

Pentru a trece de la ROBOR la IRCC trebuie făcută o cerere la bancă pentru modificarea contractului de credit.

Citește și: Managerii din industrie, îngrijorați de reducerea consumui de gaze. Iohannis promite că nu vor fi probleme:„ Este posibilă, sustenabilă” | AUDIO

Foto: Shutterstock