Confidenţialitate

Spectacolul “Revolta”, povestea Revoluţiei din decembrie 1989 spusă în paşi de dans

Evenimentele din 1989 au fost repovestite în diverse forme de artă: film, teatru, literatură, sculptură sau pictură.

La 30 de ani de la căderea comunismului în România, Regal de Balet pune în scenă „Revolta”, primul spectacol de balet inspirat din Revoluția Română din decembrie 1989. Spectacolului-eveniment i s-au alăturat și coregrafii Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu.

Statul comunist român a fost unul pentru care drepturile omului nu aveau nicio valoare, deși propaganda vorbea despre o Epocă de Aur. După ani de control, cenzură, înfometare, frig și multă durere, o țară întreagă, unită de speranță, s-a ridicat pentru a-și revendica libertatea.

Folosindu-se de limbajul dansului și grația mișcărilor corpului, „Revolta” descrie ce a însemnat pentru români lupta pentru libertate și democrație.

Spectacolul „Revolta”va avea o singură reprezentație la București – pe 30 septembrie, începând cu ora 19.30, pe scena Teatrului Național din București.

Primul act al spectacolului va arăta traiectoria pe care România a avut-o în ultima perioadă de comunism. Semnat de coregrafa Vanda Ștefănescu, prima parte va pune sub lumina reflectoarelor Revoluția Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun.

„Am încercat să surprind în pași de dans revolta românilor din perioada ultimelor zile de comunism – de la durere și disperare până la punctul maxim de tensiune, de la ideea de libertate până la speranța că revolta e unica salvare”, a explicat Vanda Ștefănescu.

În al doilea act – “On the roof” – cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu ne prezintă “bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului printr-un spectacol ce reunește dansul, actoria, muzica, poezia, desenele și arta vizuală.

„Bufonii nu aparțin unei națiuni anume, pot lua orice formă, nu au o profesie, dar pot fi găsiți în diverse funcții. Ei sunt cei care primesc aplauzele publicului, dar și huiduielile”, a descris Gigi Căciuleanu rolul acestui personaj în spectacol.

Un rol important în acest spectacol îi revine actorului Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist.

Biletele pentru spectacolului „Revolta” sunt deja în vânzare pe platformele www.iabilet.ro și www.mystage.ro, la casa de bilete a Teatrului Național din București, iar prețul biletelor încep de la 89 de lei până la 198,9 lei.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin Asociația „Nevoia de Educație”, care dezvoltă mai multe proiecte pentru tinerii României, printre care Bacopedia, BAC TV și „Pauza de teatru. Spectacol din cărți”.

Gigi Căciuleanu are o carieră de peste 50 de ani în dansul contemporan de avangardă. După Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar la începutul anilor 70, câștigă primele premii internaționale.

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo sau la Teatrul Municipal din Sao Paolo.

În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu.

Vanda Ștefănescu este coregrafă și dansatoare, absolventă a Liceului de Coregrafie ”Floria Capsali” din București, cu experiență în tehnica dansului contemporan. Colaborează la nivel internațional cu Vortice Dance Company din Portugalia.

A lucrat cu celebrii Massimo Gerardi (Germania) și Stadstheater Giessen (Germania), iar în țară cu Răzvan Mazilu și Gigi Căciuleanu. Pe marile ecrane, a apărut în filmele: “6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil și “High Strung Free dance” de Michael Damian. Ca regizor și coregraf și-a pus semnătura pe spectacole precum: “BlankOut”, „Essence“, „15 Minute de Faimă“, “Luna Tango Concert”, “Narcotango România 2015”. În prezent este coregraf și manager de proiecte artistice la Casa de Balet.