Spectacolul ”Crai nou” va fi pus în scenă chiar în sala în care a avut loc premiera – GALERIE FOTO

Spectacolul de operetă ”Crai nou” va fi prezentat în Brașov vineri, 21 septembrie, chiar în sala în care a avut loc premiera pe 27 februarie 1882. Spectacolul face parte din seria de evenimente 
prin care se marchează Centenarul României în Brașov, fiind cuprins în seria manifestărilor speciale din săptămâna în care Caravana Marii Uniri, inițiată de Europa FM, se oprește în Brașov, orașul imnului național.

Evenimentul cultural va fi realizat împreună cu Opera Brașov și restituie publicului local și național opereta ”Crai nou”, ca parte a patrimoniului cultural local, devenită simbol național.

Opereta a fost compusă de Ciprian Porumbescu în timpul șederii sale la Brașov ca profesor de muzică la Școlile Centrale Ortodoxe Românești și a avut premiera absolută în sala de festivități a Colegiului Național Andrei Șaguna în data de 27 februrie 1882.

”Brașovul este legat inseparabil de marele muzician român care a locuit aici între anii 1881 – 1883, și-a desfășurat activitatea ca dirijor al corului Bisericii Sf. Nicolae din Schei și al Reuniunii române de gimnastică şi cântări și, așa cum afirmă specialiștii, a avut cea mai prolifică perioadă de creație din viața sa artistică. Tot la Brașov, Ciprian Porumbescu a înregistrat imensul succes al punerii în scenă a primei operete românești, compusă de el, Crai Nou, având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri.

Prima reprezentație a lucrării a avut loc pe 27 februarie 1882, cu compozitorul la pupitrul dirijoral, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național Andrei Șaguna), prestigios lăcaș de învățământ, iar primirea extrem de favorabilă a spectacolului a condus la programarea, chiar a doua zi, pe 28 februarie 1882, a încă unei reprezentații”, explică Cecilia Toma, PR Opera Brașov.

În aceste zile se fac ultimele pregătiri pentru spectacolul de gală ”Crai nou”, care va fi prezentat în Brașov vineri, 21 septembrie, chiar în sala în care a avut loc premiera de pe 27 februarie 1882:

Săptămâna 17-21 septembrie, marcată în Brașov de numeroase evenimente dedicate Centenarului

Pe Drum cu prioritate, de la ora 16:00, evocăm momente și personalități care au pregătit Marea Unire, aflăm despre tradițiile românilor din Șcheii Brașovului și renaștem împreună bunul gust și eleganța din perioada 1900 – 1918 prin muzica și dansurile Centenarului.

Evenimentele sunt susținute de Primăria Municipului Brașov și Agenția Metropolitană Brașov.

Ce se întâmplă între 17 și 21 septembrie la Brașov

 

1. Pași spre Marea Unire Piața Unirii Luni,

17 sept. 2018

2. Brașovul- Orașul imnului național Piata Sfatului Marți,

18, sept. 2018

3. Simboluri și tradiții naționale Poarta Ecaterinei Miercuri

19.sept. 2018

4. Gold un Silber. Muzica și dansurile Centenarului Piața Sfatului Joi,

20 sept. 2018

5. Crai Nou în anul Centenarului CN Andrei Saguna Vineri

21 sept. 2018

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS