În Anul Centenar, Europa FM a pornit Caravana Marii Uniri! Între 17 și 21 septembrie, la Brașov

În Anul Centenar, Europa FM a pornit Caravana Marii Uniri! Află ce ne-a unit și ce ne va ține uniți pentru multe alte secole!

Între 17 și 21 septembrie Caravana Marii Uniri ajunge în orașul imnului național: Brașov.

Pe Drum cu prioritate, de la ora 16:00, evocăm momente și personalități care au pregătit Marea Unire, aflăm despre tradițiile românilor din Șcheii Brașovului și renaștem împreună bunul gust și eleganța din perioada 1900 – 1918 prin muzica și dansurile Centenarului.

La Brașov, vom descoperi împreună ritualul aruncării buzduganului, cel care l-a impresionat pe Mihai Eminescu atât de mult încât a introdus aruncarea buzduganului în basmul românesc ”Făt–Frumos” și a scris o poezie intitulată ”Învia-vor voievozii”, în care vorbește despre cum zdrobesc buzduganele junilor portile cetății săsești a Brașovului. Cu ajutorul ansamblului Măgura Codlei vom descoperi haine urbane de epocă, dar și dansurile românești.

Piața Unirii este locul în fiecare an se strâng Junii din Șcheii Brașovului pentru a porni călare în măreața paradă, numită Coborârea Junilor în Cetate, fiindcă de 100 de ani defilarea Junilor prin Cetate are rolul de a afirma stăpânirea românească asupra burgului saxon. Vom afla, în direct la Europa FM, cum a apărut acest obicei și cum s-a modificat el în decursul anilor.

Joi, 20 septembrie, vă invităm în Piața Sfatului la ”Gold und Silber- muzica și dansurile Centenarului” – un spectacol organizat împreună cu Opera Brașov, la care publicul va avea ocazia să afle că unele piese și melodii cunoscute și cântate azi datează din perioada Centenarului și au înveselit zilele și petrecerile bunicilor și străbunicilor chiar în condițiile grele din timpul războiul (arii din operete de Lehar, vodeviluri de Alecsandri și Flechtenmacher, valsuri de Strauss și de Lehar, valsul lent Boston, valsul amintiri din Herculane, în mare vogă în Europa anii 1910-1920; piese de Tiberiu Brediceanu, arii din Crai nou de Ciprian Porumbescu).

Pe tot parcursul săptămânii următoare, în direct la Europa FM, vom descoperi personalități din Brașov care scriu istorie în zilele noastre și alături de ele vom aduce la lumină documente din arhivă și mici istorii care au marcat primii 100 de ani ai României de azi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eveniment susținut de Primăria Municipului Brașov și Agenția Metropolitană Brașov. Pus în mișcare de Europa FM

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS