Confidenţialitate

Specialiștii economici se așteaptă ca BNR să crească din nou dobânda cheie, fapt ce ar afecta și mai mult creditele românilor | AUDIO

Banca Națională ar putea mări din nou dobânda cheie în ședința monetară din această săptămână. Specialiștii se așteptată la o creștere cuprinsă între 25 și 75 de puncte procentuale. Asta se traduce în dobânzi mai mari pentru creditele românilor.

Economiștii șefi din marile bănci comerciale se așteaptă ca Banca Națională să crească dobânda cheie până la 6% sau chiar 6,25 de procente, notează Economica.net.

În acest moment, dobânda de referință este de 5,5%. BNR folosește această majorare în lupta cu inflația.

Analiștii spun că dobânda cheie din România este sub dobânzile practicate de alte țări precum Polonia, Ungaria sau Cehia.

În acest context, dobânzile la creditele românilor vor continua să crească. Motivul: acestea sunt legate de inflație, care se situează acum la 15%.

Profesorul de economie Cristian Păun:

„Atâta timp cât există o presiune inflaționistă va exista și o presiune pe dobânzi, sunt legate cele două. Nu este vorba de o ticăloșie a băncilor, cu siguranță sunt multe, ele sunt în concurență și ar vrea să aibă clienți din care să câștige bani, deci cu siguranță că și-ar dori dobânzi mai mici pentru că în mod normal când crește dobânda creditarea scade.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Indicere ROBOR la trei luni stagnează și a început săptămâna la 7,92%, valoare înregistratată în ultimele luni.

Creșterea mare s-a văzut în schimb la IRCC, acesta s-a dublat față de ultimul nivel: a crescut de la 2,65% la 4,06 procente.

Citește și: IRCC a crescut la 4.06%, de la 2.65%. Profesorul Cristian Păun recomandă creditele cu dobândă fixă. „Cu siguranță vor fi momente de recesiune” | AUDIO

Foto: Shutterstock