Confidenţialitate

Românii care vor să obțină credite bancare să fie obligați să susțină un test, propune ANPC. Mulți nu au cunoștințe minime legate de împrumuturi

Românii ar putea fi obligați să susțină un test înainte să acceseze un credit bancar. Este o propunere lansată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Întrebările ar putea arăta ca cele de la examenul pentru permisul auto, spune la Europa FM Sebastian Hoțca, vicepreședintele ANPC.

Printre altele, oamenii vor fi întrebați ce înseamnă ROBOR și IRCC, cei doi indici în funcție de care se calculează dobânzile:

„Mulți consumatori au ajuns în incapacitate de plată. Ne-am dorit, pe fondul creșterii dobânzilor, să preîntâmpinăm oarecum aceste situații, am făcut în ultimele zile o comparație cu obținerea permisului de conducere. Acele seturi de întrebări și variantele de răspuns avem în vedere să fie oarecum publice tocmai pentru ca o persoană care își dorește să acceseze un credit să poată parcurge setul de întrebări și să vadă care sunt răspunsurile corecte prin care să rezulte un nivel minim de cunoștințe în privința contractării unui împrumut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepreședintele ANPC este de părere că băncile trebuie să informeze mult mai bine consumatorii.

Sebastian Hoțca afirmă că foarte puțini dintre cei care accesează credite cunosc, de exemplu, detalii despre procedura insolvenței pentru persoanele fizice:

„Accesând această procedură de insolvență într-o situație de incapacitate de plată practic executarea silită se suspendă pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii cu câte un un. În această perioadă se întocmește un plan de rambursare a împrumutului și practic toate formele de executare sunt suspendate. Tocmai de aceea informarea din partea băncii ar trebui să fie extrem de completă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock