Confidenţialitate

Deșteptarea. Specialiștii avertizează: Ne putem aştepta la o înmulţire a cazurilor de Covid în România

Ne putem aştepta la o creştere a cazurilor de coronavirus în România în august, spune vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în contextul răspândirii variantei delta a coronavirusului, care este mai contagioasă, dar şi având în vedere evoluţia cazurilor de anul trecut.

Situaţia este însă diferită de cea din vara trecută, pentru că acum avem peste 20 la sută din populaţie vaccinată anti-COVID şi a crescut şi numărul celor cu imunitate dobândită după ce au trecut prin boală.

Profesorul Emilian Popovici, în emisiunea Deşteptarea, la Europa FM:

“Creșterea mobilității poate duce la o creștere a numărului de infecții, chiar în luna august  dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat anul trecut, dar nu este aceeași situație pentru că atunci nu aveam, de peste 20 de la sută și aveam atâtia cu imunitate dobândită după boală, deci lucrurile se ponderează unele pe celelalte. Ne confruntăm cu o o variantă cu o transmisilibitate mai crescută, dar și cu o situație mai bună din punct de vedere al apărării populației în fata infecției.”

Numărul de infectări din august va fi un bun indicator privind cum va evolua epidemia la toamnă, când ne-am putea confrunta cu un val patru, mai spune Emilian Popovici.

“Atunci ne vom putea da seama destul de clar  cam ce ne așteaptă în sezonul de toamnă – iarnă raportat la procentul de persoane care vor înţelege să se vaccineze ca să evităm al patrulea val.

În România s-au depistat până acum 57 de cazuri de infectii cu tulpina Delta.  Varianta Delta a coronavirusului încă nu se transmite comunitar la nivel național, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Sănătate Publică. Totuși, tulpina descoperită inițial în India se răspândește accelerat în orașul Pitești și în împrejurimi, transmit autoritățile.